У КМДА розповіли, коли розпочнуть відбудову садиби Зеленських та що з нею зараз відбувається

У КМДА розповіли, коли розпочнуть відбудову садиби Зеленських та що з нею зараз відбувається Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Відбудова незаконно зруйнованої садиби Зеленських розпочнеться після погодження документації, а зараз проводять дослідження стану будівлі. Про це в інтерв'ю "Вечірньому Києву" розповіла заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

За її словами, з власником історичної будівлі "була проведена серйозна робота". Після цього він погодився відновити садибу власним коштом та підписав відповідний меморандум із Департаментом охорони культурної спадщини КМДА.

У вересні затвердили дорожню карту з відновлення зруйнованої садиби. А консультативна рада при Департаменті охорони культурної спадщини затвердила передпроєктну документацію та візуалізацію об'єкта. Також розпочали комплексні наукові дослідження вивчення технічного стану самої будівлі.

На базі цих досліджень розроблять науково-проєктну документацію на реставрацію садиби Зеленських. Далі її мають погодити на консультаційній раді при Департаменті охорони культурної спадщини.

Після погодження отримають необхідні дозволи для відновлення і розпочнеться процес відбудови, — розповіла заступниця голови КМДА.

Місто отримало погодження від Нацполіції на проведення досліджень, адже земельна ділянка і майно садиби — під арештом.

Також цього тижня відбулась робоча зустріч із представниками власника садиби Зеленських та громадськості щодо відновлення садиби.

За результатами зустрічі напрацювали такі кроки:

  • оприлюднити концепцію відновлення, також розглянути концепцію, запропоновану активістами;
  • провести дослідження та відсортувати вцілілу жовту цеглу, щоб використати її у відновленні;
  • законсервувати пам'ятку до початку реставрації;
  • ⁠збережені елементи, які не підлягають консервації на місці, передати на відповідальне зберігання.

Нагадаємо,19 липня забудовник ЖК "Тургеневъ" за допомогою важкої техніки зруйнував історичну садибу Зеленських на вулиці Кониського. Демонтажу намагалися завадити активісти, але їх побили "тітушки".

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження. В Офісі генпрокурора заявили, що історичну будівлю зруйнували, попри її арешт. Також співвласнику садиби, який дав розпорядження про знесення будівлі, повідомили про підозру. Йому загрожує до двох років обмеження волі.

Наприкінці серпня Департамент охорони культурної спадщини КМДА видав наказ про внесення садиби Зеленських до Переліку об'єктів культурної спадщини. А на початку вересня власник садиби представив проєктні пропозиції щодо її відновлення. 

Читай також: "Як врятувати архітектурні пам'ятки та недобудови Києва? Пояснює архітекторка й урбаністка Ірина Оя"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації