У МОН розповіли про 12 принципів, за якими трансформують українські школи

У МОН розповіли про 12 принципів, за якими трансформують українські школи Зображення: projects.bcl.com.ua

У Міністерстві науки та освіти розповіли про 12 принципів, за якими будуть змінювати українські школи та сам пострадянський підхід до освіти.

П'ять пілотних шкіл, які відібрали у проєкт архітектурної трансформації радянських закладів освіти, відкриють восени 2024 року. Це школи у Київській та Харківській областях, Кривому Розі та Запоріжжі, що були пошкоджені війною. В них зроблять новий ремонт та повністю переосмислять типові радянські шкільні простори.

За словами міністра освіти, нові дизайнерські рішення у школах дозволять ефективніше впроваджувати принципи НУШ — якісно реалізовувати діяльнісний підхід у навчанні, проводити досліди, гнучко адаптовувати класи до різних навчальних потреб. Також школи мають стати по-справжньому безпечними та інклюзивними.

Ось 12 принципів, за якими змінюватимуть школи:

  1. Безпека. Школа має стати простором, де діти перебувають та почуваються у безпеці. Цьому сприятимуть великі укриття та відсутність глухих кутів чи ізольованих зон.
  2. Школа як частина спільноти. В оновлених українських школах буде цілодобово вирувати життя. Вони не будуть закриватися після останнього дзвінка, а їх двері будуть відчинені для користування громадою.
  3. Безбар'єрність. Це жодних фізичних та освітніх перепон і врахування того факту, що всі діти різні, але мають отримувати однакові можливості й повагу.
  4. Різноманітна шкільна територія. Тут облаштують ігрові майданчики, різні зони, тераси й простори для розваг.
  5. Багатофункціональність. На зміну типовим приміщенням, на кшталт актової зали, прийдуть функціональні, що мають надихати учнів давати волю уяві й користуватися цими зонами на повну.
  6. Хол. У холах учні проводять перерви, збираються разом, організовують ярмарки тощо. Тож у них створять простір, який усіх об'єднуватиме.
  7. Матеріали. Холодні радянські будівлі шкіл зроблять приємнішими для дітей за допомогою натурального освітлення, живих рослин, використання деревини та світлих кольорів в інтер'єрі тощо.
  8. Відображення місцевої ідентичності. Типовим школам подарують ідентичність, яка відображатиме характер громади чи міста. Зроблять це за допомогою архітектурних та дизайнерських рішень.
  9. Коридори. Коридори з місця транзиту перетворяться на місце для життя, де можна бути активним, читати чи навіть задрімати.
  10. Класи. Класна кімната стане місцем, де всі рівні між собою. Тут проводитимуть дискусії та обговорення, групову та індивідуальну роботи. Зокрема, змінять планування класів за допомогою складних стін та мобільних меблів.
  11. Візуальний контакт. Усі простори шкіл будуть створювати візуальний зв'язок учнів як із вчителями, так й один з одним. Забезпечать це за допомогою прозорих перегородок між внутрішніми зонами та скляних дверей у класах.
  12. Будівля школи. Школи проєктуватимуть так, щоб підтримати дитячу допитливість та залученості. Бібліотеки зроблять доступними для всіх, а їдальні стануть місцем зборів та зустрічей між уроками. 

Детальніше про усі принципи можна дізнатися за посиланням.

Нагадаємо, фонд RescueNow відкрив у Києві хаб "Літокрил" для дітей, які були вимушені покинути свої домівки через війну. Два таких хаби вже працюють у Харкові, у Києві він запрацював уперше.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації