У Пирогові відреставрують старовинну хату з села Хрещатик: фото

У Пирогові відреставрують старовинну хату з села Хрещатик: фото Фото: facebook.com/pyrohiv.museum

У Музеї народної архітектури та побуту в Пирогові відреставрують хату з села Хрещатик Черкаської області, якій понад 200 років. Про це розповіли в пресслужбі музею.

Там зазначили, що реставрація такої хати потребує особливих вмінь і навичок, тому її виконують лише спеціалізовані майстри. Зараз відвідувачі музею вже можуть побачити процес відновлення на власні очі.

Фото: facebook.com/pyrohiv.museum

Хату збудували наприкінці XVIII століття з масивних соснових плах та брусів. Окрім безпосередньої житлової частини у ній також є сіни та комора. Всередині — традиційне для Черкаського та Канівського районів начиння.

Фото: facebook.com/pyrohiv.museum

В інтер'єрі представлені вишиті біллю рушники, мальовані миски від канівських гончарів, мальована скриня, домоткані рядна та ікони, велика піч тощо.

У музеї кажуть, що господар хати займався землеробством, а ще — рибальством. Тож всередині можна знайти традиційні риболовні знаряддя, які селяни Канівського та Черкаського районів виготовляли власноруч. 

Фото: facebook.com/pyrohiv.museum

Нагадаємо, також у Музеї народної архітектури та побуту відтворять традиційну садибу кримських татар, яка є пам'яткою архітектури XVIII століття. Прототип споруди належав Аджи Осману з Бахчисараю і був типовим для міської забудови тих часів.

Читай також: "На центральний купол Софійського собору повернули головний хрест"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації