У Софії Київській представлять перевидання середньовічних текстів та найперших українських книг

У Софії Київській представлять перевидання середньовічних текстів та найперших українських книг Фото: Anntinomy/Wikimedia Commons

У Національному заповіднику "Софія Київська" презентують факсимільні видання старовинних релігійних книг та текстів, серед яких — перша друкована книга України. Про це повідомляє пресслужба Мінкульту.
 
Презентація відбудеться 8 лютого о 16:00. На ній видавництво "Горобець", Фонд імені Возницького та Центр дослідження і відродження Волині представлять три факсимільні видання: Христинопільський Апостол XII століття, Апостол Федоровича 1574 року та Теслугівський Апостол 1594 року. 

Ці старовинні видання досліджували й вивчали, а потім верстали та друкували впродовж двох років повномасштабної війни. Вони побачили світ наприкінці 2023 року за підтримки благодійників.

Що це за видання

Христинопільський Апостол XII століття — це середньовічний рукопис у вигляді кодексу, основна частина якого знаходиться у колекції Львівського історичного музею. Апостол є унікальним пергаментним манускриптом, переписаним на теренах середньовічної Руси-України. У тексті послідовно викладені діяння і послання апостолів церковнослов'янською мовою.

Апостол Федоровича 1574 року вважається найдавнішою точно датованою книгою, надрукованою в Україні. Для його перевидання використали примірники Львівської наукової бібліотеки імені Стефаника. У цьому примірнику міститься запис про місце поховання першодрукаря Івана Федоровича, завдяки якому знайшли його останки.

Теслугівський Апостол 1594 року належить до українізованих списків із друкованого Апостола 1525 року Франциска Скорини. Кодекс створював у містечку Теслугів на Волині священник Гермоген з 20 жовтня 1593 по 28 січня 1594 року. Видання оформлене у народному стилі за мотивами української вишивки. Зараз Апостол зберігається у Харківській науковій бібліотеці ім. Короленка та перебуває у небезпеці через війну.

Нагадаємо, у Києві презентували книгу Андрія Козицького "Велика брехня. Методи, наративи та динаміка заперечення Голодомору". Вона присвячена інструментам заперечення Голодомору, які використовував пропагандистський апарат СРСР та продовжує використовувати сучасна росія.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації