У столиці відбувається фестиваль "Протасів Яр" пам'яті Романа Ратушного

У столиці відбувається фестиваль "Протасів Яр" пам'яті Романа Ратушного Фото: facebook.com/fest.protasiv.yar

Минулими вихідними в Києві розпочався фестиваль "Протасів Яр" пам'яті столичного активіста Романа Ратушного. Він триватиме до осені. 

Другий фестиваль "Протасів Яр" продовжуватиме основну мету першого — популяризацію сучасного і традиційного мистецтва, української історії, правозахисних ініціатив і вшанування пам'яті Романа Ратушного, справа якого триває й після його смерті. Саме започатковані Романом візії переросли у великий фестиваль, який уже вдруге відбудеться на Протасовому Яру під гаслом "Ніколи нічого не бійтеся".

Цьогорічна фокус-тема — "Повернення свого".

Влітку 2022 році Київська міськрада проголосувала за створення на схилах заказника "Протасів Яр імені Романа Ратушного". Це сталося завдяки боротьбі громади Протасового й Романа. Боротьбі, які триває досі: суди не завершуються, попереду проєктні роботи й облаштування території. Але саме завдяки боротьбі ми маємо змогу повертати своє. Повертати землю, повертати забуте, повертати державу… — сказали організатори.

Протасів Яр

На відвідувачів фестивалю чекають дискусії, лекції, читання і ще багато цікавого. Під час усіх фестивальних днів діятиме також дитяча програма від Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара" і локації партнерів.

Переглянути програму фестивальних днів можна на сторінці фестивалю "Протасів Яр" у Facebook.

  • ДЕ? Галявина на Протасі (орієнтир — заправка WOG), вул. Солом'янська, 40а.
Роман Ратушний
Фото: facebook.com/ratushnyi.r

Нагадаємо, що Роман Ратушний був відомим київським активістом, який боровся проти незаконних забудов, корупції та поліцейського свавілля. У 2018 році він заснував ініціативу "Захистимо Протасів Яр", що згодом переросла в повноцінну громадську організацію. Разом активісти боролися проти забудови зеленої зони Протасового Яру.

Після початку повномасштабної війни Роман Ратушний вирішив воювати. Спочатку він пішов у тероборону в підрозділ "Протасового Яру". Обороняв Київ, а згодом — Сумщину, де у складі підрозділу звільняв окуповані населені пункти. На початку квітня 2022 року Роман Ратушний вступив до лав 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ "Холодний Яр". 9 червня 2022 року він потрапив у ворожу засідку й загинув.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що в листопаді минулого року заказнику "Протасів Яр" присвоїли ім'я Романа Ратушного.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації