Україна переходить на літній час: куди переводити годинник і як мінімізувати вплив на здоров'я

Україна переходить на літній час: куди переводити годинник і як мінімізувати вплив на здоров'я Фото: unsplash.com

У ніч з 30 на 31 березня Україна перейде на літній час. Це означає, що українцям потрібно буде перевести стрілки годинників на одну годину вперед та впевнитись, що їхні гаджети зробили перехід автоматично.

У КМДА дали кілька порад стосовно того, як адаптуватися до переходу на літній час і мінімізувати його вплив на здоров'я через порушення циркадних ритмів сну.

Зазвичай більш вразливими до переходу є ті, хто страждає на серцево-судинні захворювання, та люди літнього віку. Також зміну часу можуть гостріше відчувати люди, чия робота потребує ранніх підйомів, вимагає підвищеної концентрації уваги тощо.

Коли ми починаємо засинати та просинатися раніше, наш "внутрішній годинник" потребує часу, щоб перелаштуватися. І якщо йому не допомогти, то може відбутися погіршення роботи серця, зниження когнітивних функцій; підвищуються ризики, пов'язані з розладами ментального здоров'я: тривога, депресія, погіршення настрою, — зазначають у КМДА.

Щоб зменшити цей негативний вплив, лікарі радять розпочати "перехід" трохи заздалегідь.

Наприклад, ті, хто звик вставати о 07:00 ранку, можуть встановити будильник у неділю на 7:20. Тоді вони зможуть легше прокинутись у понеділок у свої звичні 07:00.

Також у "перехідні" дні рекомендують більше бувати на свіжому повітрі, не пропускати сніданки та не забувати про фізичну активність.

Людям із проблемами серцево-судинної системи радять уважно контролювати тиск, не пропускати прийом призначених медикаментів та, якщо є можливість, поговорити про ризики переведення годинників зі своїм сімейним лікарем.

Довідка. Першим ідею переходу на літній час запропонував британський архітектор Вільям Віллет у 1907 році у своїй брошурі "Марна витрата денного світла". Він розпочав кампанію за ухвалення закону про зміну часу у парламенті. Ідея Віллета полягала у тому, щоб переводити навесні та влітку годинники на 80 хвилин вперед (4 рази по 20 хвилин), а восени — назад. 

Король Едвард VII не став чекати рішення парламенту і в 1908 році оголосив, що в його королівських маєтках всі переходять на літній час. 

Німеччина й Австро-Угорщина під час Першої світової війни, 30 квітня 1916 року, перевели стрілки годинників на годину вперед, а 1 жовтня 1916 року — на годину назад. Ці зміни торкнулося Закарпаття, Галичини, Буковини та Волині, які входили до складу Австро-Угорщини.

Згодом такі зміни запровадили у Великій Британії, США та багатьох інших країнах. Зараз літній час застосовують майже в усіх країнах Європи, США, частині Канади, частині Австралії тощо. Водночас усі країни Азії та майже усі країни Африки й Південної Америки не переводять годинники.

В Україні годинники переводять згідно з постановою Кабміну від 13 травня 1996 року: в останню неділю березня о 03:00 — вперед та в останню неділю жовтня о 04:00 —  назад. У 2011 році Верховна Рада ненадовго скасувала повернення на стандартний час (зимовий), але це викликало обурення в західній частині країни. Після цього були заклики скасувати вже перехід на літній час, але вони не мали успіху.

Нагадаємо, з 1 квітня в Україні підвищиться розмір мінімальної заробітної плати. Вона зросте з 7100 грн до 8000 грн.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації