Українка отримала престижну міжнародну премію за фото деокупованих Бучі й Ірпеня

Українка отримала престижну міжнародну премію за фото деокупованих Бучі й Ірпеня Фото: сайт премії Fine Art Photography Awards

Українська фотографка Олена Гром отримала престижну міжнародну фотопремію Fine Art Photography Awards. Її фотопроєкт "Вкрадена весна" переміг одразу в двох категоріях: "Професійний фотограф року" і "Професійний портрет". Про це стало відомо з сайту премії Fine Art Photography Awards.

Олена Гром сама родом з Донецька. До повномасштабної війни вона жила в Бучі, а працювала в Ірпені. Руйнівні наслідки війни для цих міст фотографка і зобразила у своєму проєкті "Вкрадена весна".

Українка отримала престижну премію за фото деокупованих Бучі й Ірпеня
Фото: сайт премії Fine Art Photography Awards

Серію фотографій Олена Гром зробила в історичному діалозі із зображеннями польського фотографа Майкла Неша. У 1945–1946 роках він робив знімки повоєнної Варшави, а щоб замаскувати руїни використовував декоративний фон. До цього прийому вдалася і Олена Гром.

Українка отримала престижну премію за фото деокупованих Бучі й Ірпеня
Фото: сайт премії Fine Art Photography Awards

Героїні фотографій — жінки, які стали жертвами російської агресії.

Навесні тривала окупація, люди, які пережили цей трагічний період, не помітили, як минула весна, як зацвіли каштани та конвалії, прилетіли птахи. Вони були позбавлені не лише дому, коханих, роботи, здоров'я, а також частини свого життя. У переселенців з Донбасу та Криму друга трагічна весна. Вкрадена весна — вкрадене життя. Кожне фото — це особиста трагедія, але це й життєствердна історія вцілілого, надія, що Україна підніметься з руїн, – так Олена Гром описує свій фотопроєкт.

Українка отримала престижну премію за фото деокупованих Бучі й Ірпеня
Фото: сайт премії Fine Art Photography Awards

Раніше "ТиКиїв" писав, що у столиці відкрилася виставка світлин, зроблених у здичавілих місцинах Полісся. На цих фото можна побачити людей, яких не торкнулася глобалізація, їхні містичні обряди, справжні джунглі диких лісів, що ніколи не знали сокири, архітектуру поліських садиб і речі побутового вжитку поліщуків. Де відвідати цю виставку – читай у нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації