Українська фотографка стала переможницею конкурсу World Press Photo

Українська фотографка стала переможницею конкурсу World Press Photo Фото: instagram.com/seameer

Українська воєнна фотожурналістка Юлія Кочетова перемогла на престижному міжнародному конкурсі World Press Photo 2024. Переможців оголосили напередодні.

Фотопроєкт Юлії War Is Personal ("Війна — це особисте"), присвячений війні росії проти України, став одним з переможців у Європейському регіоні.

Поки ЗМІ оновлюють свою аудиторію статистичними даними та картами, а міжнародна увага зосереджена деінде, фотографка створила сайт, який об'єднує фотожурналістику з особистим документальним стилем щоденника, щоб показати світові, як це — жити з війною як повсякденною реальністю, — зазначили у журі конкурсу.

Юлія Кочетова, проєкт Війна це особисте

У проєкті Юлії фото війни поєднуються з віршами, уривками аудіо та музикою. Такий підхід дозволяє їй додати більше емоцій і символізму, ніж могли б передати тільки фотографії.  

Боляче, але вдячна. За всіх, хто дозволив мені розповісти свої історії. За всіх, хто обіймав мене в темні часи й не давав мені впасти. За всіх, кого я втратила. За всіх, кого я знайшла завдяки цій війні. За всіх українських бійців, які з 2014 року захищають мене та весь світ від російського вторгнення, — написала Юлія Кочетова у своєму Instagram.

Вона додала, що хотіла б, аби українські фотографії цієї війни запам'яталися як історії від першої особи, а не як проліт дрона або загальні кадри могил і розбомблених вулиць. Адже на загальних кадрах "легко втратити людину". 

Юлія працює воєнною фотожурналісткою з 2014 року. До цього висвітлювала події Революції Гідності. Її знімки публікували такі світові видання як Time, Reuters, The Guardian, The Telegraph, The Huffington Post, The National Geographic, BBC News тощо. 

Ще однією переможницею World Press Photo в Європі стала німецька фотографка Йоганна Марія Фріц, яка у червні 2023 року знімала репортаж про наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС, для видання Die Zeit.

Нагадаємо, фотографія Андріївської церкви у Києві увійшла до п'ятірки найкращих на найбільшому міжнародному фотоконкурсі Wiki Loves Monuments 2023. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації