Українці в Юрмалі: Барських, Сердючка й ALEKSEEV виступили на фестивалі Лайми Вайкуле

Українці в Юрмалі: Барських, Сердючка й ALEKSEEV виступили на фестивалі Лайми Вайкуле Фото: instagram.com/laimafestival

На узбережжі Балтійського моря в Юрмалі традиційно відбувся музичний фестиваль латвійської співачки Лайми Вайкуле Laima RendezVous. Він тривав з 26 по 28 липня. Не всі українські артисти, які були заявлені в програмі, приїхали. Дехто не зміг виступити нібито через щільний графік, дехто не захотів стояти на одній сцені з "хорошими рускими". Хоча цей факт дискусійний...   

У концертному залі "Дзінтарі" зокрема виступив гурт "Бі-2", Андрій Макаревич, Максим Покровський ("Ногу свело"), Максим Галкін. Ці артисти публічно засудили повномасштабне вторгнення й отримали громадянство інших країн. Наприклад, "Бі-2" та Андрій Макаревич вказані в афіші як артисти з Ізраїлю, а музиканти гурту "Ногу свело" та його лідер Максим Покровський є представниками Сполучених Штатів, куди фронтмен емігрував із родиною.
Із закордонних гостей запросили грузинку Ніно Катамадзе, представника Польщі на Євробаченні-2016 Michał Szpak та переможців Євробачення-2024 NEMO. Вони виконали свій хіт The Code, з яким перемогли на пісенному конкурсі, і ще кілька пісень. Окрім того, артист, який позиціює себе як небінарна особа, заспівав у дуеті з Лаймою Вайкуле англійською мовою. 

Минулого місяця організаторка заходу, співачка Лайма Вайкуле, анонсувала: на сцену вийдуть співачки Надя Дорофєєва (DOROFEEVA), Оля Полякова й Настя Каменських (NK). Але виступила на фестивалі лише Настя Каменських. Інші виконавиці відмовилися брати участь у Laima RendezVous. 

Україну представили Настя Каменських і Потап, Вєрка Сердючка, ALEKSEEV і Макс Барських. Також виступив скрипаль-віртуоз українського походження Василь Попадюк, який має канадське громадянство. А співак Микола Трубач був заявлений від України.

В інтерв'ю "Новини LIVE" 54-річний Трубач, уродженець Миколаївської області, який поїхав будувати кар'єру до росії 32 роки тому, розповів, що після початку повномасштабної війни він із родиною виїхав із рф.

"Я зараз проживаю в Англії. Прожив 32 роки в москві — величезному мегаполісі і, здається, що після всього пережитого за останній час, мені потрібно якесь спокійніше місце. Тому перші три місяці своєї, так би мовити еміграції я пожив у Іспанії, щоб трошки привести до ладу свою душу", — зазначив Трубач.

Спілкуючись із латвійськими ЗМІ, ALEKSEEV і Макс Барських використовували англійську, принципово не переходячи на російську. 

Співак ALEKSEEV зазначив, що з першого дня повномасштабного вторгнення Лайма Вайкуле разом із народом Латвії підтримувала нашу країну.

Вже другий рік поспіль Laima Rendzezvous Jurmala існує не тільки як топовий музичний фестиваль із великою кількістю крутих музикантів найрізноманітніших жанрів, але й як великий міжнародний майданчик, що дає можливість наголосити на важливості підтримки України. Про це й говорив після виступу в інтерв'ю журналістам із різних країн. Неймовірно вдячний за цю можливість, — розповів ALEKSEEV. 

Макс Барських напередодні завітав до студії двох національних латвійських телеканалів — TV3 та LTV1. Під час спілкування з журналістами артист розповів про життя України в умовах війни, Херсон, цінність української мови та зміну власних орієнтирів. 

На запитання журналістки, як живе рідне місто співака — Херсон, він відповів, що ситуація вкрай важка: "Щоразу, коли дивлюся новини з Херсону, моє серце крається. Багато моїх друзів поїхали з міста, я вивіз свою маму звідти. У мене в Херсоні залишилося кілька знайомих, з якими часом зідзвонюсь. Вони розповідають, наскільки важка ситуація: постійні атаки, деякі місця знищені", — поділився співак і додав, що одразу після перемоги України у війні виступить на головній площі рідного міста з масштабним концертом, вхід на який буде безоплатним. 

Окрім цього, артист зізнався, що війна кардинально змінила його.

Я дуже пишаюся тим, що українець. Війна навчила мене не брехати та довіряти собі, цінувати маленькі речі, любити родину, друзів. Цінності змінилися, я — абсолютно інша людина, ніж та, що була до початку повномасштабного вторгнення. Я побачив інший бік життя. Побачив, наскільки українці сильні та сміливі, — поділився співак.

Усі інтерв'ю Макс Барських давав англійською. Музикант підкреслив, що, на жаль, питання мови часто недооцінюють, хоча воно має критичне значення. 

Мова — це національна ідентичність. Коли почалося повномасштабне вторгнення, я став глибше цікавитися історією і зрозумів, що таким був план росії з часів, коли Україна отримала свою незалежність. Росіяни завжди поширювали наратив, що якщо ти говориш російською, ти нібито цивілізованіший, ніж якщо говориш українською. Я, коли перекладаю свої пісні українською, розумію, наскільки українська гарніша за російську, живіша, емоційна. Тому мова варта того, щоб за неї воювати, — додав артист.

Однак Андрій Данилко зі ЗМІ спілкувався російською й зізнався, чому не переходить на українську.

Публіка приймала українських артистів на Laima RendezVous-2024 тепло, хоча вишенькою на торті все ж таки став виступ гумориста Максима Галкіна, який в останній, третій день фестивалю заспівав зі сцени "Дзінтарі" "Ой, смереко" Миколи Гнатюка та поділився з публікою, що вивчає українську мову. Цей факт у соцмережах прихильники та хейтери артиста обговорюють і донині.   

Читай також: Театр у смартфоні: як дивитися вистави, не виходячи з дому 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
IMG_1490.JPG - Михайло Пилипчук
У ЗМІ з 2017 року. Закінчив Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Працюю журналістом, про Київ пишу вже понад 5 років, бо як його не любити. Інтереси: шоу-бізнес, фото, мистецтво, гастрономія.

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації