Уряд дозволив знести пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам: перелік

Уряд дозволив знести пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам: перелік Фото: Мінкульт

Кабмін прийняв рішення, яке дозволяє демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським і радянським діячам, що мали охоронний статус. Про це повідомляє пресслужба Мінкульту.

На засіданні 10 листопада уряд вилучив з Держреєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення — пам'ятники російським і радянським діячам у Києві, Одесі, Харкові та інших містах.

У Києві охоронного статусу позбавили: 

  • пам'ятник Олександру Пушкіну на Берестейському проспекті;
  • пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка;
  • могилу генерала Ватутіна в Маріїнському парку;
  • монітор "Железняков" на вулиці Електриків;
  • пам'ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською. 

Крім того, з реєстру виключили пам'ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, "Україна — визволителям" в Ужгороді, Меморіальний комплекс "Борцям революції" в Луганську.  

Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики — демонтувати та перемістити пам'ятники, — каже т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв. 

Постанова Кабміну була прийнята на вимогу закону про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів в Україні та про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні.

Нагадаємо, у Києві вже демонтували понад 60 пам'ятників, пов'язаних з росією та срср. Зараз столична влада чекає на дозвіл демонтувати ще кілька об'єктів, що мають охоронний статус.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації