Усі пам'ятники Булгакова мають прибрати: його визнали частиною російської імперської політики

Усі пам'ятники Булгакова мають прибрати: його визнали частиною російської імперської політики Фото: t.me/DecolonizationUkraine

Український інститут національної пам'яті дійшов висновку, що письменник Михайло Булгаков — символ російської імперської політики, тому перебування у публічному просторі об'єктів на його честь — це пропаганда імперської політики рф.

У висновку комісії УІНП йдеться, що хоча Булгаков і народився у Києві, він був імперцем за світоглядом та затятим українофобом.

Письменник, не зважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та щодо її очільників, — зазначили у висновку комісії.

Там додали, що, з-поміж усіх російських письменників того часу, Булгаков був найближчим до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні. Зокрема, він був відданим монархізму та Російській імперії, а його "легка критика радянської влади" не завадила симпатіям до більшовиків. Зазначається, що письменник оспівував захоплення ними Києва і нищення борців за Україну – "мерзенних петлюрівців". Також схилявся перед Йосипом Сталіним.

Він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації, — зазначили в УІНП.

Там наводять приклад твору письменника "Біла гвардія", де прототипом одного з персонажів є українець, власник будинку на Андріївському узвозі, де жили Булгакови. У творі він зображений як "буржуй, пристосуванець, жадібний боягуз".

Отже, йдеться у висновку комісії, присвоєння імені Михайла Булгакова географічним об'єктам, назвам юридичних осіб, топонімам, а також встановлення на його честь пам'ятників та пам'ятних знаків в Україні —  це втілення російської імперської політики та містять її символіку. Тобто, подальше використання імені та образу письменника у публічному просторі вважатиметься пропагандою російської імперської політики.

Нагадаємо, раніше в Інституті національної пам'яті дійшли висновку, що Арка свободи українського народу (раніше — Арка дружби народів) належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

На приміському маршруті з Боярки до Києва запрацювала безготівкова оплата проїзду - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

На приміському маршруті з Боярки до Києва запрацювала безготівкова оплата проїзду

У Києві презентували новий міський автобус "Мальва" українського виробництва - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

У Києві презентували новий міський автобус "Мальва" українського виробництва

Будівництво метро на Виноградар: назвали приблизні терміни - 412x412
Новини

Тетяна Трифонова

Будівництво метро на Виноградар: назвали приблизні терміни

"Київводоканал" більше не обслуговуватиме киян: замість нього створять нове підприємство - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

"Київводоканал" більше не обслуговуватиме киян: замість нього створять нове підприємство

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації