В Інституті нацпам’яті вважають, що Музей Булгакова у Києві не слід закривати

В Інституті нацпам’яті вважають, що Музей Булгакова у Києві не слід закривати Фото: facebook.com/bulgakovmuseuminkyiv

В Українському інституті національної пам'яті вважають, що Музей Михайла Булгакова у Києві не слід закривати навіть попри визнання письменника символом російської імперської політики. Про це йдеться у заяві інституту.

Там розповіли, що додатково звернулися до експертної комісії УІНП з проханням уточнити, чи належать об'єкти, присвячені письменнику Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики. Зокрема, комісію попросили розглянути позицію Музею Булгакова у Києві, який раніше розкритикував її висновки щодо постаті письменника. 

В УІНП кажуть, що визнання чи невизнання об'єктів, присвячених Булгакову, символікою російської імперської політики не є "забороною Булгакова".

Українське законодавство не забороняє книги, п'єси письменника, музейні експозиції, дослідження, — підкреслили в Інституті нацпам'яті.

Там вважають, якщо комісія підтвердить зневажливе ставлення Булгакова до ідеї незалежної української держави та його симпатії до російського імперіалізму, то "правомірним є порушення питання щодо недоречності глорифікації та нормалізації його постаті у публічному просторі". 

В УІНП зазначили, що висновок комісії щодо постаті Булгакова не призведе до закриття музею письменника у Києві. Тим більше, що після початку повномасштабного вторгнення музей спрямував зусилля на свою трансформацію. 

Деколоніальне визволення не може відбутися без якісного осмислення українським суспільством свого минулого. Роль музеїв, які сприятимуть розумінню складних явищ в історії України, у цьому процесі — одна з ключових, — додали в Інституті нацпам'яті.

Нагадаємо, на початку квітня Український інститут національної пам'яті визнав письменника Михайла Булгакова символом російської імперської політики. У висновку комісії УІНП йдеться, що, хоча Булгаков і народився у Києві, він був імперцем за світоглядом та затятим українофобом.

Днями пам'ятник Михайлу Булгакову на Андріївському узвозі обклеїли аркушами з його "українофобними цитатами" з роману "Біла гвардія". Таким чином активісти закликають столичну владу демонтувати пам'ятник.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації