В Інституті електрозварювання закликали терміново закрити міст Патона через корозію

В Інституті електрозварювання закликали терміново закрити міст Патона через корозію Фото: unsplash.com

В Інституті електрозварювання імені Патона закликали терміново закрити міст Патона на ремонт через його аварійний стан. Про це заявив директор установи Ігор Крівцун в інтерв'ю LIGA.net

За його словами, через сильну корозію сильно зменшилася товщина металу на нижньому поясі мосту. Зараз у деяких місцях вона становить всього 5 мм, а має бути втричі більшою. До того ж міст жодного разу повністю не обстежували, тому неможливо скласти повну картину щодо стану споруди. 

Його досліджували тільки там, де був доступ. Тому загальна картинка може бути зовсім іншою. Там можуть бути суттєві проблеми, яких ми поки що не бачимо, — каже Крівцун.

Він додав, що за останні два роки відправив кілька звернень до мера Києва Віталія Кличка та Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо стану мосту Патона та пояснював, що споруда може впасти без ремонту. Адже міст майже не обслуговували з 1953 року, коли його побудували. І жодного разу капітально не ремонтували за понад 70 років експлуатації.

Науковці з Інституту Патона кажуть, що руйнівні процеси на мосту почалися після 2013 року, коли під тротуарами змінювали комунікації. Тоді розбивали асфальт і бетонну плиту, і під час робіт сміття потрапило на металеві конструкції. Тож тепер, коли воно намокає, це тільки пришвидшує корозію.

Там страшна корозія, потрібно прибрати багато сміття, бо воно стає вологим і пришвидшує корозію, — пояснив директор Інституту електрозварювання. 

Минулого року мер Києва повідомляв, що, за оцінками європейських фахівців, вартість відновлення мосту Патона становитиме мінімум 500 млн євро. Кілька років тому столиця розробляла проєкт та досягла домовленості про фінансування з ЄБРР, проте з початком повномасштабної війни його поставили на паузу. 

В Інституті електрозварювання кажуть, що готові допомогти з відновленням аварійного мосту 

Наш відділ міцності зварних конструкцій займається цими питаннями, ми знаємо, що потрібно зробити. Цей процес тільки треба почати, — каже Крівцун.

Ще у 2017 році міст Патона віднесли до п'ятого, "аварійного" стану експлуатації — згідно з ним використовувати такий об'єкт вже не можна. Проте аварійний міст так і не закрили, а тільки зменшили кількість смуг руху.

Нагадаємо, на Кільцевій дорозі, на ділянці від Жулянського шляхопроводу до повороту на Вишневе, триває капітальний ремонт. Завершити його планують приблизно за місяць.

Читай також: "Чому втомилися мости Метро та Патона в Києві?"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації