В Україні можуть скасувати переходи на літній і зимовий час

В Україні можуть скасувати переходи на літній і зимовий час Фото: pexels.com

Верховна Рада розглядає скасування переходів на літній і зимовий час. Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк. 

За його словами, розгляд законопроєкту №4201 має відбутися на найближчому засіданні парламенту. Законопроєкт, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки, розглядатимуть вдруге.

Автор законопроєкта "Про обчислення часу в Україні" — Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. У пояснювальній записці йдеться, що документ має на меті захистити територіальну цілісність України, адже країна-агресор росія встановила власний час на окупованих територіях. Він відрізняється від нашого на одну годину вперед. 

Також у записці зазначено, що зміна часу негативно впливає на здоров'я людей через адаптацію до літнього і зимового часу. Адже біологічні ритми змінюються, що негативно впливає на фізичний і психологічний стан.

Законопроєкт про скасування переходу на зимовий і літній час зареєстрували у Верховній Раді ще 2020 року. Перший його розгляд парламентом відбувся 2021 року.

Довідка. Уперше переведення стрілок годинника на годину вперед влітку і на годину назад взимку провели 1908 року у Великій Британії. Обґрунтовували це можливістю економити електроенергію.

Уперше офіційно стрілки годинника на літній час перевели в Німеччині 1916 року.  Це було пов'язано з серйозними ресурсними дефіцитами в країні під час Першої світової війни. Через два роки сезонний перехід ввели також у Сполучених Штатах, а згодом ідею підтримали ще понад 100 країн. Однак пізніше деякі відмовилися від такої практики.

Зараз перехід на літній і зимовий час використовують 60 країн, зокрема Канада, країни Євросоюзу, Ізраїль, Іран, Австралія та Велика Британія. Але протягом багатьох років Європа думає про скасування переведення стрілок годинників.

В Україні перехід на сезонний час відбувається відповідно до постанови Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Щорічно в останню неділю березня о 3 годині годинникову стрілку переводять на 1 годину вперед, а в останню неділю жовтня о 4 годині — на 1 годину назад.

Раніше сомнологиня розповіла, чи впливає зміна часу на біологічний ритм людини й чи погіршується через це фізичне та психологічне здоров'я.

Читай також: "Геть від Москви! За яким часом живе Україна й що про це каже історія"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації