Військове кладовище в Биківні не збудують у стислі терміни: причина

Військове кладовище в Биківні не збудують у стислі терміни: причина Фото: Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили"

У квітні цього року Київрада відвела землю для побудови Національного військового меморіального кладовища. Воно мало з'явитися в селищі Биківня на території Биківнянського лісу.

Після виділення землі там розпочали процедуру створення військового кладовища. Та зараз стало відомо, що його не зведуть у стислі терміни. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України. 

Причина полягає в тому, що частина території Биківнянського лісу, на якій було заплановано розмістити військове кладовище, є досі повністю не дослідженою і може містити певну кількість ще не виявлених поховань. За інформацією Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили", визначена територія є місцем розташування колишньої таємної спецділянки НКВС УРСР, де відбувалися поховання розстріляних у Києві в 1937-1941 роках жертв політичних репресій. За оцінками істориків, у Биківнянському лісі було закопано від 30 до 40 тис. тіл жертв сталінських репресій. 

Чому військове кладовище в Биківні не збудують у стислі терміни
Фото: Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили"

Пошукові та ексгумаційні роботи, що проводились у Биківнянському лісі в 1971, 1988-1989, 2001-2012 роках, були не тотальними і не на всіх ділянках ретельними. Тому не можна виключати наявність недосліджених поховань та неексгумованих тіл. 

Оскільки поховання можуть бути розташовані у різних місцях території Биківнянського лісу, яка визначена для будівництва НВМК, цілком імовірно, що відступлених меж НВМК від Меморіалу буде недостатньо, аби гарантувати збереження братських могил жертв політичних репресій під час можливого будівництва НВМК. Отже, обрана ділянка потребує ґрунтовного археологічного дослідження включно з ретельними пошуковими та ексгумаційними роботами, а також  визначенням місця поховання нововиявлених решток репресованих громадян (Братська могила на території Меморіалу з технічних питань не може бути використана для таких поховань повторно), виявлення та реєстрації можливих об'єктів культурної спадщини, — зазначають у Міністерстві культури та інформаційної політики України. 

Чому військове кладовище в Биківні не збудують у стислі терміни
Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

У зв'язку з цим побудова меморіального кладовища на території Биківнянського лісу в найкоротші терміни, як це було заявлено раніше, неможлива.

Раніше "ТиКиїв" писав, який досвід у створенні військових кладовищ є у різних країнах світу. Де ховають полеглих військових у США, Франції, Італії та інших країнах — читай за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації