За кордон намагалися переправити цінну старовинну ікону – завадили київські митники

За кордон намагалися переправити цінну старовинну ікону – завадили київські митники Фото: пресслужба Київської митниці

Київські митники у міжнародному поштовому відправленні викрили спробу незаконного пересилання старовинної ікони кінця ХІХ — початку ХХ століття "Богоматір Смоленська". Ікону виявили під час митного контролю відправлення, що прямувало з України до США.

Відправник з Одещини задекларував християнську святиню як "сувенірну ікону" символічною вартістю у 87 доларів. Однак експерти Національного художнього музею України визначили, що ця ікона має культурну та історичну цінність. 

З України намагалися вивезти цінну старовинну ікону
Фото: пресслужба Київської митниці

Святиня належить до іконографічного типу "Одигітрія". Її можна віднести до Борисівської іконописної школи, що була на українській Слобожанщині.  

Нині іконописний центр Слобода Борисівка вважається історико-культурним явищем. Борисівські ікони унікальні завдяки оригінальності техніки іконопису, декору, іконографічного трактування. Зокрема, лики святих мають виразні мигдалеподібні світлі очі з чітко окресленою верхньою повікою. 

З України намагалися вивезти цінну старовинну ікону
Фото: пресслужба Київської митниці

Оскільки предмети, які становлять національне, історичне або культурне надбання українського народу, заборонені до пересилання у міжнародних поштових відправленнях, на відправника ікони склали протокол за фактом порушення митних правил. Ікону вилучили. Про це повідомили у пресслужбі Київської митниці. 

З України намагалися вивезти цінну старовинну ікону
Фото: пресслужба Київської митниці

Раніше "ТиКиїв" писав, що до Національного музею історії України передали колекцію з 512 давньоримських монет, які намагалися незаконно вивезти з України. Цю колекцію затримала Чернівецька митниця. Детальніше про унікальні монети читай за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації