Завершують реставрацію купола Будинку вчителя, що постраждав від ракетної атаки: фото

Завершують реставрацію купола Будинку вчителя, що постраждав від ракетної атаки: фото Усі фото: wmf.org

У центрі Києва добігає кінця відновлення купола Будинку вчителя, який постраждав у результаті російської ракетної атаки у жовтні 2022 року.  Про це повідомляє PRAGMATIKA.MEDIA з посиланням на директора музею Олега Стешука. 

Він розповів, що купол будівлі вже відреставрований. Тепер залишився останній етап — реставрація зовнішньої драбини на куполі.

Реставрація купола Будинку вчителя
Фото: wmf.org

У січні цього року Всесвітній фонд пам'яток (WMF), завдяки фінансовій допомозі Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини (AFCP) та Посольства США в Києві, розпочав роботи зі стабілізації купола Будинку вчителя.

Вся конструкція купола залишилась аутентичною, по суті, саме такою, якою була спроєктована Павлом Альошиним. Після дослідження стану купола проведена стабілізація металевих конструкцій і скління гартованим склом (площа понад 500 кв. м), організація систем водовідведення і вентиляції, — розповіла представниця WMF Катерина Гончарова.

Кожен з елементів скління купола — унікальний, створений за визначеними розмірами на заводі. Аутентичний металевий каркас після очистки та водозахисту додатково зафальцювали.

0 / 0

У WMF планують не зупинятися на реставрації тільки купола Будинку вчителя та хочуть продовжити відновлення знакової будівлі. Адже саме у ній у 1919 році була проголошена українська незалежність — Четвертий універсал Центральної Ради.

Нагадаємо, автостанцію "Київ" біля Центрального залізничного вокзалу, відому в народі як "Яма", реконструюють за  50-70 млн грн. Зокрема, там зведуть будівлю автостанції із зоною очікування, фудкортом, камерою схову та іншими приміщеннями.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації