Володимира Зеленського просять врятувати від забудови київські пагорби та створити там національний парк

Володимира Зеленського просять врятувати від забудови київські пагорби та створити там національний парк Фото: Wikimedia Commons

Активісти збирають підписи під петицією до Президента Володимира Зеленського, у якій закликають створити Національний парк "Київські пагорби" на території гір в історичному центрі столиці, щоб захистити їх від забудови. 

Петицію, зокрема, поширюють столичні громадські організації та спільноти: "Клуб на Кирилівській", "СХЕМА", Closer, Keller та ГО "Спадщина Київ".

За даними активістів, на зелених пагорбах у центрі Києва хочуть збудувати черговий ЖК. Йдеться про житловий комплекс "Ріхтер&Парк", який планують звести в межах гори Юрковиці та колишнього пивзаводу Рихтера, що межує з нею.

Натомість громада пропонує врятувати територію Юрковиці — для цього ініціювали створення великого національного парку "Київські пагорби", який би охоплював гори Щекавиця, Юрковиця та Замкова. 

Це понад 70 гектарів зелені в центрі столиці, зі своєю особливою міською флорою та фауною. Ці гори нерозривно пов'язані з історією Києва. Легенда про заснування міста каже, що саме з цих гір веде свою історію сучасний Київ, — зазначають активісти.

Вони додають, що кияни вже відчувають на собі глобальні зміни клімату, коли термометр показує +40, а знайти прохолодний затінок серед міської забудови інколи складно. Тож одним із місць порятунку від спеки може стати величезний парк у центрі столиці з природним озером. 

Автор петиції — Сергій Литвяк, військовослужбовець ЗСУ, 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького. У своєму зверненні він зазначає, що для реалізації цієї ініціативи не потрібно виділяти державні кошти, адже громада готова облаштувати парк власними силами. Також можна залучити іноземних інвесторів.

Коштів з бюджету не потрібно, аби лише захистити зони та знести паркан, а громада сама зробить парк, ветерани посадять дерева. Я можу віддати на це свої бойові. Крім того, в України багато іноземних держав-партнерів, які з радістю до цього долучаться, — каже Литвяк.

Станом на ранок 25 липня петицію підтримали понад 5300 українців, а усього необхідно 25 тисяч підписів. Щоб зібрати решту голосів залишилось 80 днів.

Зазначимо, що навесні цього року активісти створили аналогічну петицію до влади Києва, яка набрала необхідну для розгляду кількість підписів. У КМДА звернення на словах підтримали, проте заявили, що у забудовника є всі необхідні документи та дозволи.

Читай також: "У Києві пропонують встановити пам'ятник Ірині Фаріон"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації