Директорка одного з київських музеїв отримала престижну премію за збереження національних культурних надбань

Директорка одного з київських музеїв отримала престижну премію за збереження національних культурних надбань Фото: фейсбук Валентини Бочковської

Директорка Музею книги і друкарства Валентина Бочковська отримала премію Ґутенберґа. Цю нагороду їй присудили за "самовіддану і мужню працю в найважчих умовах зі збереження національних культурних надбань". Про це повідомляє німецьке видання Die Welt.

За сприяння збереженню національних культурних надбань у часи війни Валентина Бочковська отримає премію в розмірі 10 тис. євро. Нагороду їй вручать 22 червня у Виборчому палаці в німецькому місті Майнц.

У коментарі виданню "Читомо" Валентина Бочковська зазначила, що новина про присудження їй премії Ґутенберґа стала несподіванкою.

Працюючи у Музеї книги і друкарства України та займаючись активно міжнародною діяльністю впродовж багатьох років, я завжди замислювалася над питанням визнання України та українців у світі. І тому, я вважаю, що це зараз моє найбільше досягнення. Звісно, що це і мить щастя, хоча я про нагороди та премії не думаю, коли поринаю у мить творчості музейного простору та музейного життя. Питання української культури та ідентичності зараз на порядку денному як ніколи, особливо, в умовах лютої, несправедливої війни в Україні. Про нас має знати світ, ми маємо ретранслювати свої візії, інтерпретувати свою спадщину, забезпечити майбутнє нашим дітям. Сподіваюся, що це тільки початок, — зауважила Валентина Бочковська.

Довідка

Премію Ґутенберґа щорічно присуджують діячам з різних країн світу за видатні мистецькі, технічні чи наукові досягнення в галузі друкарства.

Премія носить ім'я винахідника друкарського преса Йогана Ґутенберґа, який у 1448 році заснував першу у світі друкарню в рідному місті Майнц. Вперше нагороду вручили 1968 року в Майнці до 500-річчя з дня смерті Йогана Ґутенберґа.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації