В Укроборонпромі підтвердили, що планують відбудувати літак "Мрія"

В Укроборонпромі підтвердили, що планують відбудувати літак "Мрія" Фото: antonov.com

Україна має вже розроблені плани щодо відбудови вантажного літака-гіганта Ан-225 "Мрія". Про це заявив голова наглядової ради Укроборонпрому Давід Ломджарія у коментарі Укрінформу.

Єдину модель Ан-225 російські окупанти знищили під час боїв за аеропорт "Гостомель" у лютому 2022 року. З того часу неодноразово лунали заяви про наміри відбудувати легендарний літак.

Ми знаємо, що мета компанії-супервайзера — відбудувати цей літак та продемонструвати світу, що Україна здатна відтворити це авіасудно, яке є легендарним в індустрії важких транспортників, — сказав Ломджарія.

Він додав, що не може вдаватися в технічні деталі або терміни щодо відбудови "Мрії", але підтвердив, що це дійсно планують зробити.

Але так, я можу підтвердити, що плани на це є, — наголосив він.

Нагадаємо, Ан-225 "Мрія" був найбільшим та найпотужнішим транспортним літаком у світі та загалом встановив 240 рекордів. Авіасудно побудували у 1988 році на київському КБ імені Антонова для транспортування космічного корабля "Буран", компонентів ракетної системи "Енергія" та інших вантажів. 

Після реконструкції наприкінці 1990-х років "Мрія" виконувала комерційні рейси по всьому світу, а її поява викликала величезний інтерес у будь-якій країні.

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, 27 лютого 2022 року, Ан-225 був знищений під час повітряної атаки російських військ на аеропорт "Гостомель". 

Раніше "ТиКиїв" розповідав, що український літак Ан-124 "Руслан" допоміг компанії SpaceX доставити необхідні деталі, чим врятував графік запуску ракети-носія Falcon 9. 

Читай також: "Нова "Мрія" для України"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації