200-літній будинок на набережній Києва визнали об'єктом культурної спадщини

200-літній будинок на набережній Києва  визнали об'єктом культурної спадщини Фото: фейсбук Дмитра Перова

Старовинний будинок на вул. Набережно-Хрещатицька, 13 внесли до переліку об'єктів культурної спадщини Києва. Про це повідомляє КМДА з посиланням на директорку Департаменту охорони культурної спадщини Марини Соловйової.

Наразі підписано наказ щодо занесення будівлі лазень купця М. Бубнова, де в 1894-1902 роках розміщувалась єврейська молитовня (на вул. Набережно-Хрещатицькій, 13), до Переліку об'єктів культурної спадщини міста Києва. За відповідне рішення проголосувала Консультативна рада при Департаменті охорони культурної спадщини КМДА. Адже громада, якій небайдужі історичні та мистецькі надбання столиці, прагне зберегти кожну старовинну будівлю, – зазначила Марина Соловйова.

Зазначимо, що будинок на Набережно-Хрещатицькій, 13 є найстарішим з нині збережених на набережній. Його вік сягає 200 років. Первісно це були лазні, що належали купцям Бубновим. Надалі тут розташовувалися майстерні річкового порту, а згодом — торговельні приміщення. На сьогодні будинок не є пам'яткою, але розташований на території історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ".

Та минулого місяця ця будівля опинилася під загрозою знищення. Забудовники демонтували частину даху споруди, але місцевим активістам вдалося зупинити роботи.

Будинок на набережній Києва визнали визнали об'єктом культурної спадщини
Фото: фейсбук Дмитра Перова

На місці історичної будівлі планували збудувати семиповерховий апарт-готель. Замовнику робіт вже вручили припис із відповідними пам'яткоохоронними вимогами.

Будинок на набережній Києва визнали визнали об'єктом культурної спадщини
Фото: КМДА

Раніше "ТиКиїв" писав, що у столиці пропонують демонтувати низку пам'ятників. Детальніше про це читай за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації