Більші штрафи та примусовий викуп: у Києві хочуть змінити закон про охорону культурної спадщини

Більші штрафи та примусовий викуп: у Києві хочуть змінити закон про охорону культурної спадщини Зруйнована садиба Зеленських. Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Столична влада вже вдруге ініціювала зміни в законі про охорону культурної спадщини. Відповідний законопроєкт вже зареєстрували у Верховній Раді, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Серед запропонованих столичними посадовцями змін — можливість примусового викупу пам'яток у комунальну власність, якщо власники сприяють їхньому знищенню. А також — підвищення штрафів для суб'єктів господарювання за порушення пам'яткоохоронного законодавства та порядок відшкодування завданої пам'ятці шкоди.

Кличко каже, що минулий законопроєкт, який подавала столична влада, у 2018 році ухвалили тільки в першому читанні. А потім його взагалі зняли з реєстрації. Тож Київ вирішив ініціювати його повторно.

Зокрема, штрафи за порушення пам'яткоохоронного законодавства пропонують збільшити у 10 разів. Зараз такі штрафи становлять від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів, а максимальна межа — 17 000 грн.

Натомість столична влада пропонує встановити нижню межу штрафів на рівні 15 млн грн. А максимальну межу, або якщо порушення вчинили повторно, — на рівні 30–91 млн грн.

Також пропонується розширити перелік складу кримінальних й адміністративних правопорушень у цій сфері, посилити суворість санкцій за такі порушення та запровадити кримінальну відповідальність за воєнні злочини проти культурної спадщини.

Нагадаємо, увечері 19 липня забудовник ЖК "Тургеневъ" за допомогою важкої техніки зруйнував історичну садибу Зеленських на вулиці Кониського. Демонтажу намагалися завадити активісти, але їх побили "тітушки".

Столична поліція розпочала кримінальне провадження, а згодом про початок провадження також повідомили в Офісі генпрокурора. Там кажуть, що історичну будівлю зруйнували попри її арешт. 

Кличко заявив, що садибу Зеленських зруйнували через бездіяльність Мінкульту та уряду. Водночас у Мінкульті заявили, що будівля не була внесена до реєстру пам'яток через те, що КМДА не підготувала та не подала необхідні документи.

Київська міська прокуратура повідомила про підозру співвласнику садиби Зеленських, який дав розпорядження про знесення будівлі. Йому загрожує до двох років обмеження волі. Також знесену історичну будівлю врешті визнали пам'яткою архітектури.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації