Екологи заявили, що у Києві практично зникли горобці: в чому причина

Екологи заявили, що у Києві практично зникли горобці: в чому причина Фото: unsplash.com

У Київському еколого-культурному центрі повідомили, що цьогоріч у столиці практично зникли горобці. Там пояснили причини та розповіли про можливі наслідки зникнення цих птахів з екосистеми міста.

За підрахунками КЕКЦ, у 2024 році кількість горобців у Києві впала у 50 і більше разів. Там кажуть, що таке різке зменшення їхньої популяції пов'язані з двома основними причинами. 

Першою причиною називають "гламуризацію" київських парків, під час якої вирубують старі дуплисті дерева. А без них горобці не можуть знайти місця для гніздування.

Також великої шкоди, за словами екологів, завдає косіння трав. Пташенята горобців та багатьох інших птахів годуються комахами, а через скошування газонів, які часто "вибривають налисо", ці комахи майже зникли. 

У КЕКЦ вважають, що зникнення горобців з екосистеми міста може призвести до екологічної катастрофи та загибелі київських парків. Адже без цих птахів шкідники знищуватимуть рослини у парках та садах.

Немає горобців, значить для каштанової молі, яка знищує дерева і кущі, — справжнє роздолля. Адже саме через неї на листі з'являються руді плями, — кажуть екологи.

Наприкінці 1950-х років у Китаї проводили масштабну кампанію зі знищення горобців, які нібито масово поїдали врожай. Тільки за перший рік кампаній у країни знищили близько мільярдів горобців, а у Пекіні та у приморських провінціях знищували взагалі всіх дрібних пташок.

Через рік після початку кампанії врожай дійсно став кращим, але сильно розплодилися шкідники — гусениці та сарана — яких ці птахи їдять. Комахи почали поїдати пагони сільськогосподарських рослин. У наступні роки врожаї різко зменшилися, у країні настав голод, який забрав життя понад 20 млн людей. Щоб врятувати ситуацію, владі Китаю довелось закуповувати живих горобців з інших країн.

Нагадаємо, у парку "Совки" у Святошинському районі відкрили новий сучасний майданчик для вигулу собак. Там є зони вигулу та тренування собак і спеціальні тренажери, на яких можна дресирувати чотирилапих та покращувати їхню соціалізацію.

Читай також: "Війна очима тварин": корова, рибки, коза та Шон Пенн"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації