Гендиректора "Охматдиту" відсторонили через скандал з грошима на відновлення лікарні

Гендиректора "Охматдиту" відсторонили через скандал з грошима на відновлення лікарні Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Гендиректора дитячої лікарні "Охматдит" Володимира Жовніра тимчасово відсторонили від виконання обов'язків до завершення перевірок, які проводять правоохоронці та комісія МОЗ. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Перевірки розпочали через скандал із грошима на відновлення корпусів лікарні та діями Благодійного фонду "Охматдит — здорове дитинство". Вже зареєстроване відповідне кримінальне провадження та триває досудове розслідування. Також до справи долучили НАБУ та ініціювали внутрішню перевірку МОЗ.

Ляшко розповів, що напередодні отримав перші результати проведення перевірки комісії МОЗ.

На жаль, є випадки викривлення ключової інформації, яка подається офіційно мені, у засоби масової інформації та міститься в документах, і зі сторони керівництва лікарні, і зі сторони Фонду, — каже міністр.

За його словами, наразі відомо про те, що оцінкою тендерних пропозицій на відновлення "Охматдиту" займалися два робочі органи: робоча група самої лікарні та загальні збори фонду "Охматдит — здорове дитинство".

На засіданні 25 липня робоча група "Охматдиту" вирішила запросити додаткову інформацію у фонду про компанії-учасники. Водночас фонд рекомендував лікарні укласти договір на ремонт пошкодженого обстрілами сучасного корпусу з вже відомою компанією.

Ляшко зазначив, що рішення оголосити компанію переможцем тендеру ухвалив саме гендиректор "Охматдиту" Володимир Жовнір. При цьому перевірка МОЗ з'ясувала, що рекомендацій про фінальний вибір переможця від робочої групи саме "Охматдиту" не було.

Окремо зауважу, що збирати кошти саме на рахунок фонду після атаки на "Охматдит" 8 липня запропонував директор лікарні, посилаючись на успішний досвід співпраці, — додав очільник МОЗ.

Гендиректора Охматдиту відсторонили через скандал
Сучасний корпус "Охматдиту" після обстрілу 8 липня. Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Він додав, що за планом міністерства усі подальші етапи відновлення "Охматдиту" мають відбуватися під наглядом Ради з відновлення, склад якої вже частково затвердили. Інших членів мають оголосити вже сьогодні.

Міністр закликав раду зібратися у найближчий понеділок, щоб розглянути поетапний план відновлення "Охматдиту" та надати свої рекомендації щодо подальших дій. Усі рішення ради будуть публічними, їх оприлюднять на ресурсах МОЗ.

Також Ляшко хоче зустрітися з представниками благодійного фонду, щоб узгодити прозорі механізми використання зібраних коштів під наглядом Ради з відновлення. Зокрема, як переказати кошти з рахунку фонду на казначейський рахунок лікарні у межах закону про публічні закупівлі.

Поки тривають перевірки, в "Охматдиті" призначать нового тимчасового керівника. На думку Ляшка, виконувачем обов'язків має стати хтось із завідувачів відділень, хто отримає найбільшу підтримку колег.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що фонд "Охматдит — здорове дитинство" відмовився переказувати гроші на рахунок лікарні. Гендиректор "Охматдиту" Володимир Жовнір заявив, що у лікарні "глибоко шоковані рішенням фонду" та назвав ці дії "недобросовісними, а також, імовірно, шахрайськими".

У самому фонді заявили, що можуть переказати гроші тільки на конкретні потреби, а перерахування зібраних коштів без конкретних підстав буде порушенням закону.

Читай також: "МОЗ після скандалу проведе повторний тендер на ремонт "Охматдиту"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації