Індекс еспресо: як подорожчала чашка кави та де в Україні вона найдорожча

Індекс еспресо: як подорожчала чашка кави та де в Україні вона найдорожча Фото: unsplash.com

Компанія Опендатабот з'ясувала, на скільки подорожчала філіжанка кави в Україні з 2017 року та у яких регіонах вона зараз найдорожча.

Аналітики провели дослідження середньої вартості чашки кави у країні та оприлюднили так званий Індекс еспресо. Дані для дослідження надала українська компанія з автоматизації ресторанів Poster POS.

Індекс еспресо — це економічний показник, який використовують для вимірювання вартості стандартної порції еспресо в різних містах світу. На його основі можна порівнювати рівень вартості життя та оцінювати, наскільки великою є різниця в цінах на однакові товари та послуги у різних країнах.

За останні роки Індекс еспресо в Україні виріс удвічі: з 15 грн у 2017-му до 30 грн наприкінці 2023-го. Водночас під час повномасштабного вторгнення ціни на каву, як і на інші товари та послуги, різко зросли. Так, лише протягом 2022 року середня вартість еспресо в Україні зросла з 20 до 28 грн.

Станом на кінець 2023 року найдорожче попити кави обійдеться на Одещині (36 грн), Донеччині (35 грн) та Харківщині (32 грн). У Києві та Київській області філіжанка еспресо обійдеться в середньому у 30 грн. А найнижчими ціни на цей кавовий напій є на Хмельниччині (21 грн), Сумщині (23 грн), Житомирщині та Вінниччині — по 24 грн.

Індекс еспресо в Україні
Інфографіка: Опендатабот

В Опендатабот зазначають, що еспресо — це основна складова кожного кавового напою, тому його вартість напряму впливає на ціни багатьох позицій у кав'ярнях. 

Раніше "ТиКиїв" писав, де можна замовити новорічні бокси та святкову вечерю, і які ще святкові пропозиції підготували столичні заклади.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації