Київрада визначила ще 53 пам'ятники, які демонтують або змінять в межах декомунізації

Київрада визначила ще 53 пам'ятники, які демонтують або змінять в межах декомунізації Фото: Wikimedia Commons

Київрада визначила ще 53 пам'ятники та знаки, які мають прибрати з міських вулиць або переробити в межах декомунізації. Про це повідомили в пресслужбі КМДА.

Там кажуть, що ці об'єкти "відображають радянські та російські пропагандистські наративи й містять неправдиву історичну інформацію". Усі їх занесли до переліку пам'ятних об'єктів, пов'язаних з історією та культурою росії та СРСР, що підлягають усуненню з публічного простору міста. 

Так, повному демонтажу підлягають 30 об'єктів. Серед них:

  • пам'ятник "Радянський танк" на Берестейському проспекті, 52/2;
  • чотири башти від радянських танків на території київських шкіл, які встановили на честь радянських танкістів;
  • барельєф, який залишився після демонтажу пам'ятника Володимиру Леніну біля станції метро "Театральна";
  • три пам'ятники російському та радянському науковцю Івану Павлову за адресами: вул. Госпітальна, 24А, вул. Шовковична, 39/1, вул. Кирилівська, 103.

Ще 23 об'єкти збережуть, проте вилучать з них окремі елементи композиції, змінять текст або окремі його частин. Серед них, наприклад, є пам'ятник радянським льотчикам на вул. Лісовій, 56. Там пропонують нанести текст українською мовою та замінити пам'ятний напис із радянського на сучасний, присвятивши його українським пілотам, що загинули в роки Другої світової війни. 

Також планують змінити пам'ятник загиблим під час тієї ж війни викладачам і студентам КДХІ на Вознесенському узвозі, 20. Там мають замінити згадку про "Велику Вітчизняну війну" на "Другу світову війну", цифри "1941–1945" — на "1939–1945", а формулювання "німецько-фашистські загарбники" — на "нацистські загарбники".

Також замінять деталі на пам'ятниках загиблим співробітникам трамвайного депо на вулиці Дегтярівській, 4, та учасникам оборони Києва в Голосіївському парку.

Нагадаємо, нещодавно на Андріївському узвозі відновили меморіальну дошку письменнику Михайлу Булгакову, яку до того облили червоною фарбою. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації