Київський метрополітен уклав "секретний" договір на капремонт тунелів: вартість робіт завищили на 60 млн грн

Київський метрополітен уклав "секретний" договір на капремонт тунелів: вартість робіт завищили на 60 млн грн Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Правоохоронці викрили корупційну схему на 60 млн грн, пов'язану із "секретним" договором на ремонт у тунелях київського метро. Про це повідомляє пресслужба Київської прокуратури.

Там розповіли, що у 2022-2023 роках приватна будівельна компанія, зареєстрована в Одесі, уклала договір з КП "Київський метрополітен" на капремонт тунелів Святошинсько-Броварської лінії підземки.    

На договір був накладений гриф "для службового користування", тож до нього можна було не застосовувати публічну процедуру відбору генпідрядника, як того вимагає закон. Це "розв'язало руки" генпідряднику.

Одним з елементів капремонту, який зробили не публічним, була заміна кабелів на загальну суму понад 100 млн грн. Тож генпідрядник, розуміючи, що інформація про умови договору не стане публічною, вніс в акти виконаних робіт свідомо завищені ціни на кабелі. 
 
Як з'ясували товарознавча та економічна експертизи,  вартості поставлених метрополітену кабелів була завищена на понад 60 млн гривень.
 
Директору компанії повідомили про підозру у заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Зараз триває досудове розслідування.
 
У прокуратурі додали, що про цей злочин вони дізналися з сюжету журналістів  Bihus.Info "1,5 мільярда балерині від метрополітену", який викривав корупцію у столичній підземці. Зараз правоохоронці досліджують інші факти, про які йшлося у цьому сюжеті.

Зазначимо, що після виходу цього сюжету очільник "Київського метрополітену" Віктор Брагінський написав заяву на звільнення, а мер Києва Віталій Кличко відсторонив його від виконання обов'язків.

Обов'язки голови підземки тимчасово поставили виконувати головного інженера "Київського метрополітену" Віктора Вигівського. Проте влітку йому вручили підозру у службовій недбалості, яка могла призвести до аварії між станціями "Деміївська" та "Либідська".

Читай також: "Метро на Виноградар можуть не добудувати у 2027 році: чому підрядник може зупинити роботи"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації