КМДА хоче перетворити Гостинний двір на "Київський Лувр": в якому він зараз стані

КМДА хоче перетворити Гостинний двір на "Київський Лувр": в якому він зараз стані Усі фото: kyivcity.gov.ua

Влада Києва просить повернути у комунальну власність міста Гостинний двір, який перебуває в управлінні Мінкульту. Зараз будівля частково законсервована та потребує термінового завершення протиаварійних робіт.

На Контрактовій площі відбулась зустріч, під час якої представники КМДА, Мінкульту, заповідника "Софія Київська", громадськості та медіа обговорювали завершення протиаварійних робіт у Гостинному дворі та його подальшу долю.

Зараз пам'ятка архітектури потерпає через несприятливі природні умови, а більша її частина перебуває у незаконсервованому стані. Протиаварійні роботи не завершили через початок повномасштабної війни. Відсутність гідроізоляції та неглибоке залягання метро під будівлею можуть призвести до її руйнування та створення техногенної загрози.

0 / 0

Згідно з проєктно-кошторисною документацією, протиаварійні та консерваційні роботи у Гостинному дворі оцінили в 33 млн грн за цінами 2021 року. Зараз вже виконані 50% консерваційних робіт, які МКіП профінансував на понад 9 млн грн.

Реставраційні роботи в Гостинному дворі можливі лише після завершення війни. Проте ми не маємо втратити цей об'єкт. Маємо зберегти нашу культурну спадщину, ідентичність, духовність. Ми повинні знайти спосіб зберегти цю унікальну пам'ятку, — каже т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

Столична влада звернулась до Мінкульту з пропозицією передати Гостинний двір у комунальну власність Києва для його збереження. Якщо це відбудеться, місто готове виділити кошти на протиаварійні та консерваційні роботи.

У КМДА хочуть створити на території Гостинного двору "Київський Лувр" — великий музейно-виставковий простір, де б розмістився Музей історії Києва. Раніше цей музей був у Кловському палаці, але його забрали у міста, і тепер там — інша державна інституція.

Тут має бути створено "Київський Лувр" — скарбницю української та світової культури, де кияни та гості столиці зможуть насолодитися мистецтвом і красою. Він стане символом нашого міста, символом незламного духу українського народу і нашої європейської ідентичності, — каже директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

Нагадаємо, архітектурна студія Balbek Bureau відновить модерністську будівлю на вулиці Рейтарській, у якій раніше працювала поліклініка Спілки письменників України. Після ревіталізації у будівлі розміститься простір, який об'єднуватиме пекарню, галерею, лекторій, апарт-готель і бістро.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації