Мости Патона та Метро є непрацездатними: коли їх ремонтуватимуть

Мости Патона та Метро є непрацездатними: коли їх ремонтуватимуть Фото: unsplash.com

Столичні мости Метро та Патона офіційно перебувають у непрацездатному стані, а ремонтувати їх можуть почати після того, як запустять повноцінний рух Подільським мостом. Про це пише Ліга.

За словами інженера та транспортного експерта Дмитра Беспалова, існує п'ять станів критично важливих транспортних споруд споруди: від нової (перший стан) до непрацездатної (п'ятий стан). Мости Метро та Патона офіційно перебувають у п'ятому стані.

Влітку Держкомісія з перевірки мостових споруд визнала мости Патона і Метро та ще кожен десятий міст в Україні аварійними.

Водночас міст Патона можна лише реставрувати або ремонтувати, оскільки він має статус пам'ятки архітектури. Капітальний ремонт чи реконструкцію, за законом, там проводити заборонено. Міст Метро не є пам'яткою, і його можна капітально ремонтувати.

Поки ми думаємо, що можемо вирішувати про ремонт мостів, я дуже сильно боюся, що насправді це може вирішити якийсь випадок. Тобто коли у нас працює те, що за класифікацією є непрацездатним, нас не має дивувати той факт, що завтра це може перестати працювати, — каже Беспалов.

Високопосадовець у Кабміні на умовах анонімності повідомив, що ремонт цих двох мостів можуть розпочати, коли запустять повноцінний рух Подільським мостом.

Київ, те, що ми зараз бачимо, активно добудовує Подільсько-Воскресенський міст. Я думаю, щойно вони запустять по ньому нормальний рух, то почнуть закривати мости на капітальний ремонт, — заявив співрозмовник.

Експерти вважають, що закриття двох мостів на ремонт не спричинить занадто великого хаосу на дорогах. Спочатку у водіїв може бути шок, і їм доведеться перебудовувати звичні маршрути, що спричинить великі затори. Проте з часом ситуація покращиться і збалансується, вважає Беспалов.

Водночас середня тривалість поїздки може збільшитись у півтора раза, а закриття мостів погіршить транспортну доступність для мешканців лівого берега.

Нагадаємо, раніше у КМДА повідомили, що ремонт мосту Метро запланований на 2024 рік. Однак поки це будуть лише підсилювальні роботи, а не повна реконструкція.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації