Мозаїку на палаці дитячої та юнацької творчості на Солом'янці збережуть: її хотіли зашити утеплювачем

Мозаїку на палаці дитячої та юнацької творчості на Солом'янці збережуть: її хотіли зашити утеплювачем Фото: instagram.com/child_of_socialism

Мозаїку із зображенням дітей, що прикрашає фасад палацу дитячої та юнацької творчості у Солом'янському районі, збережуть. Про це повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова.

Мозаїчне панно опинилось під загрозою зникнення через зовнішнє утеплення будівлі палацу дитячої та юнацької творчості. Адміністрація збиралася зашити її утеплювачем разом з іншими частинами фасаду. На думку адміністрації, через зображені на мозаїці піонерські символи вона підпадає під закон про декомунізацію.

Однак після втручання активістів та розголосу проєкт утеплення палацу вирішили скорегувати, "щоб було і комфортно і гарно". Тож цю мозаїку не чіпатимуть.

Так, шкода, що роль українських митців в союзі зводилася до прикрашання утилітарних будівель. Але знищувати цей мистецький доробок — це вандалізм, — зазначила депутатка.

Вона нагадала, що цьогоріч Київрада ухвалила рішення про збереження мозаїчних панно у столиці. Зараз Департамент містобудування та архітектури КМДА проводить їх каталогізацію та дослідження. За словами посадовців, мозаїки руйнують через те, що вони часто не мають пам'яткоохоронного статусу. 

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що на вулиці Межигірській опинився під загрозою фасад експериментальної модерністської будівлі, що є частиною Кварталів Шалацького. Його замалювали чорною фарбою та збираються частково розібрати, щоб облаштувати вхід. За словами активістів, дозвільну документацію на проведення робіт будівельники не надають, і архітектор будинку Юрій Шалацький своєї згоди теж не давав.

Читай також: "Природа і люди": як прокуратура рятує унікальну київську мозаїку"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації