Музей історії України збирає кошти на демонтаж скандальної "церкви-МАФу"

Музей історії України збирає кошти на демонтаж скандальної "церкви-МАФу" Фото: НМІУ

Національний музей історії України збирає кошти на демонтаж скандальної "церкви-МАФу", яку УПЦ (МП) незаконно побудувала на території музею і відмовляється прибирати.

Ще у вересні 2023 року суд підтвердив незаконність цього самочинного будівництва і зобов'язав знести споруду. Рішення суду вже давно набуло чинності, проте церковники відмовляються його виконувати.  

Очікувати на добровільне виконання судового рішення від особи, яка самовільно захопила земельну ділянку музею та здійснила на ній самочинне будівництво, не доводиться, — зазначають у музеї.

Тож, додають там, зараз єдиний спосіб прибрати з території музею "церкву-МАФ" — демонтувати її коштом музею, залучивши спеціалізоване підприємство, яке має дозвіл на проведення таких робіт. Попередньо, вартість демонтажу та вивезення сміття становитиме 772 тисячі грн.

Оскільки у воєнний час Музей історії України не може розраховувати на державне фінансування виконання судового рішення, там вирішили зібрати необхідну суму за допомогою небайдужих українців.

Благодійний фонд розвитку НМІУ оголосив збір на суму 772 тисячі грн і відкрив для цього окрему "банку". У музеї кажуть, що було б дуже символічно "завершити це прибирання сміття до Великодня".

Церковний намет УПЦ (МП) з'явився на території Музею історії України, поряд з фундаментом старовинної Десятинної церкви, ще у 2007 році. Він мав бути тимчасовим, проте згодом тут звели спочатку дерев'яну каплицю, а згодом і невеличкий храм, який у народі прозвали "церквою-МАФом".

Столичні активісти та колектив НМІУ вже довго вимагають знесення незаконної церковної забудови, проте тільки у 2023 році суд поставив крапку у цьому питанні. Також знесення "церкви-МАФу" підтримує Мінкульт.

Нагадаємо, українська компанія оцифрувала печери Києво-Печерської лаври та створила їхню тривимірну модель.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації