На місці знесеної "церкви-МАФа" біля Музею історії України встановили паркан: нащо

На місці знесеної "церкви-МАФа" біля Музею історії України встановили паркан: нащо Фото: facebook.com/mist.museum

Місце демонтованої з території Національного музею історії України "церкви-МАФа" огородили парканом, щоб уберегти його "від можливих зазіхань". Про це розповіли у пресслужбі музею.

На паркані повісили банери з інформацією про артефакти, пов'язані з Десятинною церквою, яка колись стояла на цьому місці. Конструкція має убезпечити відвідувачів, коли музей зможе почати археологічні дослідження цієї території. Адже археологи ще не вивчили ділянку, яку займала незаконна церковна споруда.

На місті знесеної церкви-МАФа встановили паркан: нащо
Фото: facebook.com/mist.museum

Також у Музеї історії Україні відзвітували, на що саме пішли кошти, які збирали на демонтаж "церкви-МАФа". Загалом українці переказали 2266 донатів на суму 870 627 грн.

За попередньою оцінкою, самі роботи з демонтажу коштували 772 000 грн. Цю суму передали будівельному підрозділу інвестиційної компанії Inzhur, засновник якої одразу ж запропонував віддати гроші на допомогу військовим.

Зрештою цю суму "округлили до мільйона гривень і переказали фонду "Повернись живим". Кошти підуть на фінансування школи з підготовки спеціалістів безпілотних авіаційних комплексів "Ятаган".

А 95 315 грн, які залишилися після зборів, пішли якраз на паркан. Сама конструкція коштувала 40 642 грн, а інформаційні банери — ще 18 900 грн. Решту грошей використали на кріплення і монтаж.

Після усіх витрат у музею залишилося 3312 грн, які витратять на рекультивацію території.  

Нагадаємо, "церкву-МАФ", самовільно зведену на території Національного музею історії України, демонтували 17 травня після кількох невдалих спроб. Демонтажу намагалися завадити парафіяни УПЦ (МП), проте їх стримували правоохоронці.

Тепер на місці демонтованої споруди планують провести археологічні розкопки, щоб у майбутньому створити тут екскурсійний об'єкт. Старокиївську гору, на якій розташований музей, вивчав ще Вікентій Хвойка понад 100 років тому. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації