На Виноградарі нарешті почали роботи з відновлення озера Синє: фото

На Виноградарі нарешті почали роботи з відновлення озера Синє: фото Усі фото: kyivcity.gov.ua

У Києві розпочали активну фазу робіт із відновлення пересохлого озера Синє, що розташоване в урочищі Синьоозерне на заході житлового масиву Виноградар. Про це повідомили у КП "Плесо".

На озері вже працює спеціалізована техніка, яка розчищає дно та берегову лінію водойми. Основним завданням на цьому етапі буде очищення з'єднувальної протоки озера.

0 / 0

Остаточна мета проєкту — знову наповнити озеро Синє водою та відновити його природний стан. Роботи фінансують зі спеціального фонду міста, гроші з якого йдуть на заходи з охорони довкілля.

Нагадаємо, після кількох невдалих тендерів КП "Плесо" все ж змогло обрати підрядника для відновлення озера Синє та укласти з ним договір. Переможець торгів, ТОВ "КНЯЖНА ЛИБІДЬ", взявся виконати роботи за 80,7 млн грн.

Озеро Синє утворилось природним шляхом у заплаві річки Почайна. Свою назву воно отримало завдяки мінеральним відкладенням на дні водойми, які забарвлюють воду у блакитний колір.

За радянських часів озеро було популярним місцем відпочинку з пляжами та зонами для пікніків. Та через забудову Синьоозерного масиву більшу частину водойми довелося засипати. Залишок озера почав поступово перетворюватися на болото та висихати.

У 2017 році Київрада надала території навколо водойми статус парку та планувала відновити екосистему озера. Проте через війну ці плани так і не реалізували. А станом на жовтень 2023 року, водойма практично повністю пересохла, перетворившись скоріше на велику калюжу.

Торік із Київського міського фонду охорони навколишнього середовища виділили гроші на розчищення та благоустрій озера Синє. Проте обрати підрядника на ці роботи вдалося лише з шостої спроби.

Нагадаємо, Верховний суд остаточно поставив крапку у справі щодо будівництва ТРЦ на озері Вирлиця. Він нарешті повернув у комунальну власність земельну ділянку на березі озера.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації