Під Києвом відкрили мобільну фабрику, що виробляє "лего-цеглу" з уламків будинків

Під Києвом відкрили мобільну фабрику, що виробляє "лего-цеглу" з уламків будинків Фото: Mobile Crisis Construction

У Київській області запрацювала мобільна фабрика, яка виробляє будівельні блоки у стилі LEGO з уламків зруйнованих будівель. Її привіз в Україну австралійський стартап Mobile Crisis Construction (MCC), пише видання New Atlas.

Гроші на створення мініфабрики збирали за допомогою краудфандингу. Установку перевозять у стандартному транспортному контейнері завдовжки шість метрів, тож її можна швидко розгортати у зонах бойових дій чи інших катаклізмів. Спочатку установка допоможе відбудувати зруйновані війною житло та інфраструктуру в одному з районів Київщині. 

Основною сировиною для виготовлення "лего-цеглин" слугують уламки будинків й інші будівельні відходи. Також можна використовувати пластикові пляшки, скло та відвальні хвости — породу, що утворюється у процесі збагачення корисних копалин.

Фото: Mobile Crisis Construction

Фабрика працює від дизельного генератора, а окремо стоїть молотковий млин, що подрібнює будівельне сміття в дрібний порошок. Потім його разом із невеликою кількістю цементу та води подають у машину, що формує будівельні блоки. Фабрика може випускати по 8000 будівельних блоків на добу.

Блокам потрібно сім днів, щоб затвердіти, перш ніж їх можна буде використовувати для будівництва. А остаточної міцності вони досягають через 28 днів. Так само як і кубики LEGO, блоки з'єднуються між собою спеціальним кріпленням, тож укладати їх можна без цементного розчину. Фабрика може виготовляти цеглини у різних розмірах та з різним рельєфом поверхні.

Фото: Mobile Crisis Construction

У MCC стверджують, що стіни з їхніх будівельних блоків стійкі до землетрусів та пожеж і навіть демонструють кращі характеристики, ніж звичайна цегляна кладка.

Нагадаємо, довгобуди у Києві та інших містах України хочуть віднести до фонду соціального житла. Таке житло можуть здавати в оренду за вартістю, нижчою за ринкову, або передавати у власність тим, хто цього потребує.

Читай також: "Як відновлюють пошкоджений обстрілами будинок на Солом'янці: фото"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації