Поштова площа та станція метро опинились у небезпеці через недобудований підземний ТЦ

Поштова площа та станція метро опинились у небезпеці через недобудований підземний ТЦ Фото: "ТиКиїв"

Поштова площа та однойменна станція київського метро опинились під загрозою через недобудований підземний торговельний центр. Про це пише ТСН.

Двоповерховий ТЦ під Поштовою площею почали будувати понад десять років тому. У 2014 році там знайшли частину давньої вулиці часів Київської Русі. У 2017 році столична влада зупинила як будівельні, так і археологічні роботи під землею. Натомість там пообіцяли створити археологічний музей. Проте з часом і про унікальну знахідку, і про недобудову посадовці забули.

Про недобудований ТЦ згадали на останньому засіданні тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань Києва. Депутати поцікавились у представників місцевої влади про можливі загрози для станції метро "Поштова площа", адже у недобудованому ТЦ нібито збирається вода, яка може затопити станцію.

Водночас виконувач обов'язків голови КП "Київський метрополітен" Віктор Вигівський запевнив, що ситуація контрольована, і станцію не затопить. Це не задовольнило членів комісії, і вони вирішили особисто перевірити, що відбувається під Поштовою площею.

Архітектор Андрій Миргородський, автор проєкту реконструкції Поштової площі, каже, що частина її стоїть на тимчасових палях, які потрібно негайно зміцнювати. В іншому випадку може статися обвал. Водночас він додає, що реальної картини стосовно стану споруд під площею ніхто достеменно не знає. Як і про те, як саме це може вплинути на роботу метро.

Площа тримається на тимчасових опорах, які встановили ще 10 років тому. Такі опори можуть слугувати декілька місяців, а далі їх потрібно замінити на монолітні, які простоять сотні років. Цього не було зроблено. Тому сказати, як вони себе покажуть у подальшому, — складно, — каже Миргородський.

Архітектор додає, що тимчасові конструкції не розраховані на тривалу експлуатацію та на великий потік людей, який навантажує верхню плиту перекриття на Поштовій площі. За його словами, це "диво", що площа ще тримається, проте воно може обернутися на катастрофу.

Миргородський стверджує, що з конструкціями під Поштовою площею потрібно щось робити: або засипати приміщення підземного ТЦ землею, або ж добудувати там музей.

За словами архітектора, зупиняти роботи під Поштовою площею у 2017 році було помилкою. Він каже, що площу ніхто не здавав в експлуатацію, і ніхто не перевіряв надійність підпірних конструкцій.

Вже зараз не можна пускати на площу людей — це реальна небезпека. Вона, повторюся, тримається на тимчасових конструкціях. А це рівноцінно ходьбі по мінному полю, — підсумовує архітектор Миргородський.

Нагадаємо, раніше у КМДА відреагували на інформацію щодо можливого закриття станцій метро "Тараса Шевченка" та "Почайна" через аварійний стан тунелів, яка з'явилась у ЗМІ.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації