Студенти КПІ створили "найзахищеніший" бронеавтомобіль для ЗСУ

Студенти КПІ створили "найзахищеніший" бронеавтомобіль для ЗСУ Фото: epravda.com.ua

Спудеї Київського політехнічного інституту створили прототип "найбільш захищеного" бронеавтомобіля для ЗСУ та планують запустити його серійне виробництво. Про це пише "Економічна правда".

До початку повномасштабної війни Артем Ющук з друзями тюнінгували автомобілі та брали участь в автоперегонах Formula Student – студентському аналогу "Формули-1".  

Під час війни студенти зайнялися ремонтом, модернізацією та обслуговуванням західної бронетехніки, яку постачали в Україну. Зокрема, компанія Ющука стала офіційним представником канадського виробника Roshel в нашій країні.  

А з часом команда вирішила розробляти власну бронемашину для Сил оборони, під яку створили окрему компанію Inguar Defence. Торік компанія залучила інвестиції та виготовила прототип бронеавтомобіля Inguar3, рівень захисту якого перевершує українські "Козаки" та "Новатори".

Для Inguar3 створили власне шасі, здатне витримувати влучання 7,62-міліметрових бронебійних куль, уламків від 155-міліметрового снаряда та підрив на протитанковій міні. Такого рівня захисту на серійних бронемашинах не має жодна інша українська техніка.

Студенти КПІ створили найзахищеніший бронеавтомобіль для ЗСУ
Фото: epravda.com.ua

У салоні броньовика встановлені протимінні сидіння, системи пожежогасіння та фільтрації повітря на випадок хімічної атаки. Також машина оснащена "розумною" системою управління та запобіжників, яка допомагає правильно керувати авто. Крім того, на Inguar3 можна ставити комплекс радіоелектронної боротьби (РЕБ), який захищатиме її від FPV-дронів. 

Зовнішній вигляд машини розробляли українські дизайнери, коштувало це 30 тисяч доларів. На думку Артема, машина мала виглядати агресивно, і для військових її зовнішній вигляд також буде важливим фактором.

Очікується, що при серійному виробництві один Inguar3 коштуватиме 16 млн грн. Його конкуренти, бронемашини "Козак" та "Новатор", коштують суттєво дешевше — від 9 до 12 млн грн. В Inguar Defence впевнені, що вища вартість виправдана, адже машина є набагато більш захищеною та технологічною.

Крім основних вузлів та бронесталі, машину мають повністю збирати в Україні. Також команда збирається отримати сертифікат якості STANAG 3 від НАТО та розгорнути ліцензійне збирання свого броньовика за кордоном. 

Раніше "ТиКиїв" розповідав про науковця з КНУ імені Тараса Шевченка, який будує ракети у своїй квартирі та навчає цього підлітків.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації