У Києві почали хворіти на новий вірус FLiRT: що про нього відомо

У Києві почали хворіти на новий вірус FLiRT: що про нього відомо Фото: pexels.com

У липні в Україні зареєстрували три випадки захворювання на вірус FLiRT — новий субваріант коронавірусу. Два з них — у Києві. У пресслужбі МОЗ розповіли, що вже відомо про цей штам.

Загалом зараз в України циркулює 10 штамів коронавірусу — усі вони є різними субваріантами штаму Omicron. Виокремити перші випадки FLiRT вдалося під час секвенування у лабораторії Центру громадського здоров'я. Таке дослідження дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити мутації у його геномі.

Три випадки субваріанта коронавірусу FLiRT виявили минулого тижня. Два — у Києві та один — в Івано-Франківській області. Захворілі — дві жінки та чоловік старше 60 років, — розповів головний санлікар Ігор Кузін.

Він каже, що кожен субваріант коронавірусу має свої особливості, проте загальні симптоми на початку захворюваності однакові: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, болі в м'язах або тілі.

Штам FLiRT походить від варіанта Omicron. Через специфічні мутації в білку-шипу вірус краще зв'язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тому FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти на нього можуть навіть вакциновані люди. Однак завдяки імунітету від вакцинації ризики ускладнень знижуються. 

Про поширення субваріанта FLiRT стало відомо у грудні 2023 року. Найбільше випадків захворювання на нього виявили в Австралії, а влітку 2024 року у США з'ясували, що цим варіантом заражені понад 28% хворих на COVID-19 у країні. Зростання кількості заражених на цей штам очікують наприкінці літа та в осінні місяці​. 

Всесвітня організація охорони здоров'я поки не надала оцінки щодо небезпеки штаму FLiRT. Там кажуть, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. Поки дослідження показують, що вакцинація залишається ефективним варіантом захисту від важкої форми COVID-19, але не запобігає зараженню новим штамом повністю.

У МОЗ запевнили, що пункти щеплення в Україні забезпечені безплатною омікрон-специфічною вакциною виробництва Pfizer. Тож людям, які пропустили щеплення, або належать до групи ризику, радять проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення.

Інформацію про найближчий пункт вакцинації, їх адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 800 60 20 19.

Нагадаємо, у Києві комунальники почали обробляти території, де росте один із найнебезпечніших карантинних бур'янів — амброзія полинолиста. Для боротьби з бур'яном використовують спеціальний препарат на основі мінералу бішофіт.

Читай також: "У Києві новий спалах COVID-19. Що робити?"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації