У Києві пропонують встановити пам'ятник Ірині Фаріон

У Києві пропонують встановити пам'ятник Ірині Фаріон Фото: Wikimedia Commons

У Києві пропонують встановити пам'ятник громадській діячці та мовознавиці Ірині Фаріон, вбитій у Львові 19 липня цього року. Відповідну петицію зареєстрували на сайті Київради. 

Автор звернення пропонує вшанувати пам'ять відомої філологині та захисниці української мови, встановивши пам'ятник або пам'ятну дошку на її честь.

Ірина Фаріон була відомою своєю боротьбою за збереження та розвиток української мови, а також активною участю у політичному житті країни. На жаль, її життя було трагічно обірване внаслідок жорстокого вбивства, — йдеться у петиції.

На думку автора петиції, встановлення пам'ятника Фаріон стане символом вдячності киян за її працю та відданість Україні. Також це має стати важливим кроком у "збереженні пам'яті про тих, хто віддав своє життя заради нашої національної ідентичності та культурної спадщини".

Нагадаємо, ввечері 19 липня у Львові невідомий поранив у скроню з вогнепальної зброї мовознавицю, викладачку та громадську діячку Ірину Фаріон. Її у критичному стані доправили до лікарні, де вона згодом померла. Зараз поліція шукає виконавця та можливого замовника вбивства.

Прощання з Фаріон відбулося у львівському храмі святих апостолів Петра і Павла, поховали її на центральній алеї Личаківського кладовища.

Нагадаємо, на початку липня Київрада визначила ще 53 пам'ятники та пам'ятні знаки, які мають прибрати з міських вулиць або переробити в межах декомунізації. Деякі з них демонтують повністю, а на інших замінять елементи чи написи.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації