У Києві руйнують чергову історичну будівлю — колишній будинок поліцейської дільниці

У Києві руйнують чергову історичну будівлю — колишній будинок поліцейської дільниці Фото: facebook.com/AmiDPerov

На Лук'янівці невідомі знову почали розбирати історичну будівлю, у якій колись розташовувалась Лук'янівська поліцейська дільниця. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

Будівлю раніше кілька разів намагались підпалити, а у травні цього року невідомі взялися розбирати опорні конструкції. Тоді їх зупинили активісти, які викликали поліцію.

Минуло кілька місяців, і зараз історичну будівлю знову намагаються розібрати, цього разу за допомогою важкої будівельної техніки. Зокрема, вже частково зняли дах та розібрали стіни.

Фото: facebook.com/AmiDPerov

За словами Перова, мер Києва Віталій Кличко у 2021 році підписав документ, який мав би захистити історичну будівлю від знесення. Проте Департамент охорони культурної спадщини КМДА за три роки не зміг надати їй статус пам'ятки. А Департамент територіального контролю — видав картку на тимчасове порушення благоустрою: "ремонт будівлі".

Так, приблизно так я зазвичай і ремонтую свою квартиру — з розбиранням даху, стін, краном і двома десятками робочих, — іронізує Перов.

На паспорті об'єкта зазначено, підрядником робіт з "ремонту" старовинного будинку виступає ТОВ "Ягуар". Перов каже, що ця ж компанія влітку цього року руйнувала лісопильню Сніжка 1902 року будівництва на вулиці Турівській за погодженням Київради.

Фото: facebook.com/AmiDPerov

Перов нагадав, рік тому аналогічний "капітальний ремонт" іншої історичної будівлі, "Будинку з комахами", завершився тим, що її частково зруйнували.

Будинок на Січових Стрільців, 91, збудували у 1901 році за проєктом архітектора Іполіта Ніколаєва. Будівля має цікаву особливість: з боку вулиці Січових Стрільців у неї два поверхи, а з боку Дмитрівської — три. За радянських часів тут також працювала міліція, у часи незалежності у будинок заселили податкову службу.

Нагадаємо, історична Садиба Барбана на вулиці Обсерваторній нарешті отримала статус об'єкта культурної спадщини, який має захистити її від повного знищення. Будівлю майже повністю зруйнували ще у 2021 році, а на її місці планували звести житловий комплекс попри те, що Мінкульт заборонив будівництво. 

Читай також: "Владу Києва просять зберегти історичну садибу, на місці якої хочуть збудувати 10-поверховий готель"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації