У Київській області оцифрують козацькі церкви: найстарішій з них близько 400 років

У Київській області оцифрують козацькі церкви: найстарішій з них близько 400 років Фото: Україна Інкогніта

У 2024 році Департамент культури та туризму Київської ОВА визначив основним напрямом своєї роботи оцифрування культурної спадщини. Провідні проєкти спрямовані на збереження цінних пам'яток регіону з використанням сучасних технологій та інновацій.

Один із проєктів збереження архітектурної спадщини Київської області передбачає оцифрування козацьких церков. Про це повідомили на сайті Київської ОВА.

У Київській області переважна більшість козацьких церков була знищена в радянський період. У такий спосіб радянська влада боролася з історичною пам'яттю українського народу. Загалом було знищено понад 70% старовинних українських храмів області.

На сьогодні найстарішою козацькою церквою Київщини є Покровський храм в селі Сулимівка Бориспільського району. Він був зведений у 1622-1628 роках гетьманом Іваном Сулимою. Хоча останнім часом в архітекторів з'явилися деякі сумніви щодо його датування.

У Київській області оцифрують козацькі церкви
Фото: вікіпедія

Наймолодшою козацькою церквою області є Покровська у селі Бородані на Обухівщині. Її освятили в 1800 році, через чверть століття після руйнації Запорізької Січі. Це був останній козацький храм в історії України.

У Київській області оцифрують козацькі церкви
Фото: вікіпедія

Загалом у Київській області нараховується 28 козацьких церков та одна каплиця.

Довідково

Козацькі церкви — термін узагальнений. Він не означає, що саме козаки будували ці церкви. Цим поняттям більшість архітекторів називають сакральні споруди Наддніпрянщини, які будувалися в українських архітектурних традиціях у козацькі часи, в період Гетьманщини і до початку ХІХ століття. Це храми, які зводилися за кошти козацької старшини або за проєктами, розробленими козацькими зодчими.

Козацькі храми є муровані та дерев'яні. Дерев'яні церкви, які будувалися козаками, стали особливим сегментом архітектурної історії України. Спочатку це були невеликі церкви, які можна було розібрати й перенести на інше місце у випадку ворожого нападу. Пізніше вони ставали все більшими. Саме в синтезі козацької архітектури та європейського бароко створився найвидатніший український стиль в архітектурі — українське або козацьке, мазепинське бароко.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації