У кожній громаді хочуть створити Центри життєстійкості: що це таке та як працюватимуть

У кожній громаді хочуть створити Центри життєстійкості: що це таке та як працюватимуть Зображення: Big City Lab

Кабмін ухвалив порядок створення в Україні низки Центрів життєстійкості, які мають з'явитися у кожній громаді. Про це повідомили у пресслужбі Мінсоцполітики.

Ці центри мають стати просторами, де фахівці надаватимуть психосоціальну підтримку місцевим жителям: військовослужбовцям, ветеранам і їхнім родинам, ВПО тощо. Особливу увагу в центрах приділятимуть розвитку у людей батьківських навичок та догляду за дітьми. 

В Україні створять Центри життєстійкості
Зображення: Big City Lab

Кожен з таких просторів мають облаштувати за принципами безбар'єрності, інклюзивності та безпеки. 

Під час повномасштабної війни українці щодня живуть під впливом стресу і негативних емоцій. Часто мешканці громад (особливо в малих населених пунктах) не мають доступу до кваліфікованої психологічної допомоги. У центрах життєстійкості вони зможуть її отримати, — кажуть у Мінсоцполітики. 

В Україні створять Центри життєстійкості
Зображення: Big City Lab

Фінансуватимуть Центри життєстійкості з державних коштів, а місцевих влада має забезпечити приміщення та організувати роботу центрів. Участь у проєкті може взяти будь-яка територіальна громада. 

Працювати у центрах будуть не держслужбовці, а представники громадських організацій, благодійних фондів тощо, яких оберуть на конкурсі. Подати заявку можуть юрособи або ФОП, які внесені до Реєстру надавачів соціальних послуг та мають команду профільних спеціалістів. Детальніше про конкурс можна дізнатися за посиланням.

В Україні створять Центри життєстійкості
Зображення: Big City Lab

Як можуть виглядати Центри життєстійкості, продемонструвало урбан-бюро Big City Lab. Вони розробили посібник зі створення безбар'єрного простору таких центрів для громад.

Посібник є безплатним, і у ньому зібрали детальну інформацію про те, з яких зон мають складатися центри, як їх правильно облаштувати та як зробити безбар'єрними тощо.

В Україні створять Центри життєстійкості
Зображення: Big City Lab

Нагадаємо, профільний Комітет ВР підтримав законопроєкт, який дозволить добудувати Музей Голодомору на Печерських схилах коштом уряду Канади. На добудову музею Канада має виділити 15 млн канадських доларів (близько 420 млн грн).

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації