У Софії Київській масштабно святкуватимуть Великдень: будуть концерти, весняні ігри і спільна трапеза

У Софії Київській масштабно святкуватимуть Великдень: будуть концерти, весняні ігри і спільна трапеза Зображення: Міністерство культури та інформаційної політики України

На Великдень у Національному заповіднику "Софія Київська" відбудеться масштабне святкове дійство. Це спільна ініціатива заповідника, Музею Івана Гончара та київських митців. Про це повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Проєкт має на меті відродити давні українські традиції святкування Великодня та показати мистецьку, пісенну, інструментальну, танцювальну й обрядову культуру цього свята. У програмі дійства будуть представлені давні зразки пісень і хороводів з різних регіонів України. Для цього учасники проєкту дослідили архіви й здійснили реконструкції близько двох десятків унікальних великодніх і весняних танків разом з молодіжними та дитячими фольклорними гуртами.

Святкування розпочнеться Великоднім дзвоном на дзвіниці Софійського собору. Протягом дня у дворі заповідника за участі фольклорних гуртів триватимуть весняні ігри, хороводи, звучатимуть весняні і великодні пісні, будуть традиційні ігри з крашанками, відбудеться спільна трапеза.

У самому Софійському соборі зіграють концерт "Христос Воскрес! Воскресне Україна!". Виступатиме відомий київський гурт "Хорея Козацька". Концерт складатиметься з трьох частин: гімнів з рукописних ірмологіонів та співів лицарів, пісень Української революції 1917–1921 років та сучасних пісень на пошану героїв російсько-української війни.

Продовжуючи давню традицію ярмарків на великі свята, до Києва приїдуть майстри з різних куточків України, щоб представити красу народного мистецтва в рукотворних виробах. Писанки, кошики з лози, прикраси, традиційний одяг, керамічний і дерев'яний посуд, вироби з соломки й трави, дитячі іграшки, ляльки доповнять атмосферу свята.

Кожен відвідувач зможе долучитись до дійств, хороводів, ігор, взяти участь у майстеркласах, забавах і розділити спільну радість Воскресіння. Ця подія має об'єднати в спільному святкуванні киян і гостей міста, а також залучити молодь до збереження й продовження святкових традицій Великодня.

  • ДЕ? Київ, Національний заповідник "Софія Київська", вул. Володимирська, 24
  • КОЛИ? Неділя, 5 травня. Свято триватиме з 12:00 до 20:00
  • СКІЛЬКИ? Відвідування входить у вартість вхідного квитка. Концерт у Софійському соборі — 600 гривень

Раніше "ТиКиїв" розповідав, що у Софії Київській відкриється виставка картин, в яких поєднані букви вірменської абетки і петриківський розпис. Детальніше про неї читай у нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

У Києві за кошти міського бюджету придбали житло для переселенців - 412x412
Новини

Валентина Твердохліб

У Києві за кошти міського бюджету придбали житло для переселенців

Євробачення-2024: де дивитися перший півфінал, хто виступить, та що змінилось у голосуванні - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

Євробачення-2024: де дивитися перший півфінал, хто виступить, та що змінилось у голосуванні

Alyona Alyona і Jerry Heil з'явилися на відкритті Євробачення в костюмах з ключами: що означають їхні образи - 412x412
Новини

Валентина Твердохліб

Alyona Alyona і Jerry Heil з'явилися на відкритті Євробачення в костюмах з ключами: що означають їхні образи

Романтичні банти: як носити головний тренд 2024 року - 412x412
Стильний

Євгенія Власенко

Романтичні банти: як носити головний тренд 2024 року

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації