В Україні випустили документальний цикл про оборонців Маріуполя

В Україні випустили документальний цикл про оборонців Маріуполя Фото: Дмитро "Орест" Козацький

Об'єднання BABYLON`13 працює над документальним циклом "Фортеця Маріуполь". Знімання стартували навесні 2022 року — в період оточення та повної ізоляції міста.

Цикл уже здобув визнання в Україні та світі. Фільми, що входять до проєкту, були показані по всьому світу та отримали численні нагороди на міжнародних фестивалях. А серія "Останній день на Азовсталі" — лауреат найвищої нагороди в галузі кіно в Україні "Золота Дзиґа" та міжнародної премії, присвяченої правам людей Black Cat Documentary Human Rights Award.

"Фортеця Маріуполь" — це цикл фільмів про воїнів, які обороняли місто. Перша частина вийшла у березні-квітні 2022 року, коли Маріуполь був у повному оточенні російськими військами. Від початку облоги режисерка Юлія Гонтарук вела розмови з бійцями полку "Азов", розкриваючи їхні портрети, та розповідала світові про Героїв Азовсталі.  

Новий етап циклу знайомить глядачів із захисниками, які назавжди залишилися в Маріуполі або повернулися з полону та намагаються продовжити своє життя.

Циклом "Фортеця Маріуполь" ми хочемо нагадати українцям та світу про події, які сталися не так давно, але про які починають забувати. Обороняючи Маріуполь у повному оточенні, загинули сотні військових, ще тисячі потрапили у російський полон. Вже 18-й місяць понад 2 тисячі бійців, серед яких понад 700 азовців, залишаються в полоні в жахливих умовах та в повній ізоляції від світу. Ми не можемо забувати про їхній подвиг, про їхню боротьбу. Ми повинні боротися за повернення додому кожного полоненого. Саме тому ми робимо це кіно — щоб віддати належне нашим героям та боротися за їхнє звільнення, — говорить режисерка Юлія Гонтарук.  

Перший фільм знайомить нас із Кирилом "Бродягою" Кириченком, який приєднався до полку "Азов" у 2015 році, коли йому виповнилося 18. Третину свого життя він провів на війні. У квітні "Бродяга" загинув на "Азовсталі". Фільм було опубліковано до роковин його 27-го дня народження.

Другий фільм розповідає історію "Нави" — Валерії Суботіної, яка втратила на "Азовсталі" коханого чоловіка, пройшла 11 місяців полону, повернулася на волю та зараз продовжує свою боротьбу.  

Третій фільм знайомить глядачів з Олегом "Саймоном" Крісенко. Хлопець родом із Миколаєва. На війну потрапив у 2014 році — пішов добровольцем до полку "Азов", в якому залишається і досі. Захисник зустрів повномасштабне вторгнення в Маріуполі, який обороняв разом з побратимами з "Азову" та інших структур Сил оборони. У травні 2023 року Саймон повернувся додому з російського полону.  

У межах циклу "Фортеця Маріуполь" ми створили ще кілька нових фільмів. Однак, через те, що деякі наші герої, залишаються у полоні жорстокого та безжалісного ворога, з метою їхньої власної безпеки, а також на прохання їхніх рідних, ми вирішили відкласти публікацію нових стрічок до моменту повернення їх додому, — поділилася продюсерка Іванна Хіцінська. 

Усі фільми циклу можна переглянути за посиланням

Раніше "ТиКиїв" писав, що Warner Music знімають анімаційний біографічний фільм про Едіт Піаф. До його створення долучилися і кияни. Зокрема, київський стартап за допомогою штучного інтелекту відтворив голос легендарної французької співачки. Подробиці дізнавайся за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації