В Україні запустять банк українських шрифтів і відмовляться від російських

В Україні запустять банк українських шрифтів і відмовляться від російських Фото: Getty Images

Верховна Рада та Мінкульт планують відмовитися від російських шрифтів і створити "банк" українських.

Зокрема у Парламенті не будуть використовувати російський шрифт "Іжицю" та похідні від нього у своїх внутрішніх документах. На його зміну впровадять дизайнерський шрифт "Воля", який розробила українська шрифтова дизайнерка Марчела Можина на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича.

Шрифт
Приклад шрифту "Воля"

Україна повинна припинити використання шрифтів російського походження, замінивши їх на українські. Ми маємо символи своєї суверенності та незалежності, які ідентифікують нашу державу, її історію, культуру, мову та графічне вираження цієї мови, — наголосив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Ростислав Карандєєв додав, що в Україні давно діє заборона на використання російської мови у документації, тож варто позбутися і російської системи шрифтів. Для цього МКІП запланував проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів.

За його словами, український шрифт має бути впізнаваним та графічно вирізнятися серед інших кириличних шрифтів. Він має відповідати параметрам інклюзії та бути легким для сприйняття усіма категоріями громадян.

Читай також: Столичний дизайнер розробив новий шрифт для зупинок, щоб замінити російську "Іжицю".

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації