Виплати переселенцям: хто може продовжити отримувати допомогу з 1 березня

Виплати переселенцям: хто може продовжити отримувати допомогу з 1 березня Фото: "ТиКиїв"

Нещодавно український Уряд ухвалив постанову, якою вніс зміни у порядок призначення виплат на проживання для ВПО. Згідно з нею, з 1 березня 2024 року виплати будуть продовжені лише для переселенців, які належать до найбільш вразливих категорій. Для всіх інших виплати припиняються.

Зокрема, на 6 місяців автоматично продовжили виплати пенсіонерам, в яких станом на 1 січня 2024 року пенсія не перевищує 9 тис. 444 гривні, людям з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю, тяжкохворим дітям, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, батькам-вихователям і прийомним батькам.

Проте значна кількість переселенців зможуть продовжити виплати ще на 6 місяців, але після подання нової заяви. Хто на це може розраховувати — розповіли на сайті Київської ОВА. 

Отже, право на продовження виплат ще на 6 місяців за заявою мають:

  • малолітні діти, які прибули в нову громаду без супроводу законного представника;
  • вагітні жінки після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності — для жінок, які належать до I-IV категорій осіб, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС);
  • люди, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну людину в такій сім'ї не перевищує 9 тис. 444 гривні);
  • люди, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, особою, яка досягла 80-річного віку, або тяжкохворою дитиною;
  • люди працездатного віку, які не працюють, але зареєструвалися в центрі зайнятості як безробітні чи такі, що шукають роботу, і при цьому в сім'ї є діти, які відвідують садочки, школи, навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Також держава продовжить надавати грошову допомогу батькам, які, доглядаючи дітей, не мають можливості працювати. За заявою допомогу продовжать виплачувати, якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім'ї не перевищує 9 тис. 444 гривні. Сюди відносяться люди працездатного віку, які не працюють і доглядають за дитиною до 14 років, а також родини, в яких виховуються троє і більше дітей до 18 років, при цьому якщо всі діти проживають у сім'ї, а не в інтернатних закладах. Такі родини отримають допомогу, якщо проживають на території, де ведуться чи можливі бойові дії.

Родини, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячого садочка, а навчання у школі відбувається онлайн або в змішаному форматі, також можуть подати заяву й отримувати виплати протягом наступних пів року. 

В усіх вищезазначених випадках допомога призначатиметься на всіх людей з-поміж ВПО у такій сім'ї, але інші члени родини, які не працюють, мають зареєструватися в центрі зайнятості. Якщо вони цього не зроблять, виплата допомоги припиняється через місяць.

Раніше "ТиКиїв" писав, що в Україні стартував новий тип компенсації за зруйноване внаслідок війни житло. Що він передбачає — читай у нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації