Влада почула киян: на Виноградарі врятують озеро Синє

Влада почула киян: на Виноградарі  врятують озеро Синє Фото: kyivcity.gov.ua

У Подільському районі столиці проведуть низку заходів, аби врятувати унікальну водойму озеро Синє від катастрофічного обміління.

Озеро Синє
Фото: kyivcity.gov.ua

Розчищення та благоустрій озера внесли до переліку природоохоронних заходів, що фінансуватимуться з Київського міського фонду охорони навколишнього середовища у 2023 році. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний. Він зазначив, що за останні 40 років площа озера суттєво зменшилася, воно сильно зміліло.

З'єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падає, — зазначив Олександр Возний. 

За словами Возного, після наукового дослідження було встановлено, що причини зміління озера Синього мають природний та техногенний характер:

  • підвищення температури повітря;
  • замулення джерел живлення; 
  • водозниження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, що стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

Аби врятувати водойму, її планують розчистити на глибину п'ять метрів, щоб розкрити ґрунтові джерела. Це має створити додаткове наповнення озера та поліпшить його екологічний стан. Крім того, мають розчистити з'єднувальну протоку та об'єднати озеро в кільце для зрівнювання води та запобігання застою.

Озеро Синє
Фото: kyivcity.gov.ua

Будемо докладати всіх зусиль, щоб врятувати цю унікальну водойму, — наголошує Олександр Возний.

У КМДА пишуть, що Синє — одне з найвідоміших озер столиці. За легендою, воно утворилося ще в льодовиковий період. Доказом цієї версії є наявність на дні так званого синього мулу, який і надає воді характерного відтінку.

Раніше ми писали, що кияни просять владу міста врятувати озеро Синє на Виноградарі.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації