Всесвітній день серця: щороку в Україні народжується до 4,5 тис. дітей з вадами серця

Всесвітній день серця: щороку в Україні народжується до 4,5 тис. дітей з вадами серця Фото: Getty Images

У світі 29 вересня відзначають Всесвітній день серця. Метою цього дня, який відбувається за ініціативи Всесвітньої федерації серця та ВООЗ, є інформування про хвороби серця, адже вони є однією з провідних причин смерті у світі. 

Про це йдеться у пресрелізі Благодійного Фонду "Твоя опора". 

Смертність від хвороб серця у світі та Україні

Як зазначають у Фонді, від серцевих захворювань щороку помирає понад 17 млн людей у світі — фактично кожна десята людина. За прогнозами ВООЗ, до 2030 року ця цифра зросте до 23 млн. Проте у 80% запобігти інфарктам, інсультам та іншим кардіологічним захворюванням можна через поінформованість та зміну способу життя.

У загальній статистиці смертності в Україні хвороби серця також займають провідне місце. Тривожним є і той факт, що загальна тенденція щодо смертності від серцевих хвороб йде до збільшення. Серед основних факторів виникнення захворювань серця — спадковість, стиль життя, постійний стрес, постковідні ускладнення, вплив супутніх захворювань, недостатній рівень виявлення набутих та вроджених вад серця, низький рівень відповідальності пацієнта за власне здоров’я.  

Дорослі — самостійно відповідають за своє здоров’я. А що робити дитині, яка народжується з вадою серця? Тільки відповідальність батьків, вчасна діагностика та негайна операція можуть врятувати дитину з ВВС (вродженими вадами серця). Так, в Україні щороку народжується близько 4500 дітей з вадами серця, 99% з них можна вилікувати, навіть під час війни. Про вроджені хвороби серця у дітей та про можливість їм допомогти ми говоримо увесь час. У Всесвітній день серця ми закликаємо всіх переодягатись у червоне і говорити про ВВС у соцмережах, аби привернути увагу до проблеми і вчасної діагностики стану серця дитини, — говорить засновниця Благодійного Фонду "Твоя опора" та, зокрема, проєкту фонду "Велике маленьке серце", який націлений на допомогу дітям з вадами серця, Валерія Татарчук. 

Діти з вадами серця в Україні

За даними Інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, на 1000 дітей — 10 дітей народжуються з вадами серця. 

За період 2022 року до нашого закладу за консультацією звернулось 3886 дітей, патологію було встановлено з подальшою госпіталізацією та наданим оперативним лікування 402 пацієнтам, в 1942 випадках показане лише спостереження, в інших — вад серця не виявлено. Для прикладу, в 2021 році за консультацією звернулось в двічі більше пацієнтів, а саме 6360. Ваду було виявлено з подальшим лікуванням в 702 випадках, спостереженню підлягало 2888 пацієнта, ваду не виявлено в 1047 пацієнтів. Зміни пов’язані в першу чергу з військовим часом, деякі пацієнти виїхали з країни, деякі не мають можливості звернутись за допомогою, — говорить головний лікар Інституту Амосова Сергій Сіромаха. 

Стандартна діагностика ВВС у дітей полягає в зборі анамнезу, виконанні ультразвукової ехокардіографії та запису кардіограми. В більшості випадків цього достатньо для підтвердження чи спростування діагнозу, у разі недостатньої інформативності попередніх методів, додатково застосовується КТ, МРТ.

Серед загальних скарг, на які можуть звернути увагу батьки, у пацієнтів з ВВС є:

  • задишка;
  • незадовільний набір маси тіла;
  • відставання у психічному та фізичному розвитку;
  • часті бронхолегеневі захворювання — 6 і більше разів на рік або 3 і більше разів на рік, для лікування яких необхідний прийом антибіотиків);
  • набряки, синюшність.

На підставі вказаних симптомів можливо пройти кардіологічний скринінг та виявити вроджену ваду серця, щоб вчасно отримати необхідну допомогу.

Що відомо про Фонд "Твоя опора"

Благодійний Фонд "Твоя опора" — єдина організація в Україні, що входить до Всесвітньої федерації серця. У 2021 році започаткував проєкт допомоги дітям з вродженими вадами серця — "Велике маленьке серце". 

На сьогодні завдяки адресній допомозі, допомозі медикаментами, розхідними матеріалами, медичним устаткуванням для операційних та відділень інтенсивної терапії вдалось врятувати 780 дітей. Загальна сума допомоги фонду у напрямку вроджених вад серця склала понад 46 млн грн. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Київські музейники виступають проти руйнування пам'ятника Михайлу Булгакову - 412x412
Новини

Валентина Твердохліб

Київські музейники виступають проти руйнування пам'ятника Михайлу Булгакову

Облаштування Оболонського острова та зведення мосту-хвилі майже закінчили - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

Облаштування Оболонського острова та зведення мосту-хвилі майже закінчили

"Київводоканал" відключає воду боржникам: як відновити послугу - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

"Київводоканал" відключає воду боржникам: як відновити послугу

"Я нездара в ліжку": про що чоловіки мовчать під час сексу - 412x412
Здоров'я

Артем Прокопенко

"Я нездара в ліжку": про що чоловіки мовчать під час сексу

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації