Зруйновану Десятинну церкву тепер можна побачити у доповненій реальності

Зруйновану Десятинну церкву тепер можна побачити у доповненій реальності Зображення: МКіП

Київську Десятинну церкву, яка була зруйнована у XIII столітті, відтепер можна побачити в доповненій реальності. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

На вулиці Володимирській, біля Національного музею історії України, встановили стенд з інформацією про Десятинну церкву. За допомогою цього стенду можна не тільки прочитати про церкву, а й "доторкнутись" до неї в доповненій реальності.

Щоб побачити Десятинну церкву в доповненій реальності, потрібно просканувати QR-код на інформаційному борді смартфоном. За посиланням, зокрема, є аудіогід, в якому розповідають про історію першої кам'яної церкви Київської Русі.

Ініціатором проєкту виступив засновник організації "єМузей" Дмитро Матяш, який займається оцифруванням музейних цінностей. Команда "єМузею" також розробила 3D-копії трьох хрестів, які були знайдені під час археологічних розкопок на місці Десятинної церкви. Зараз знахідки зберігаються в Національному музеї історії.

Дізнатись більше про Десятинну церкву, її історію та побачити 3D-моделі можна на за посиланням.

Довідка. Церква Богородиці Десятинна — найдавніший кам'яний храм Києва. Церква була зведена у 996 році князем Київським Володимиром Святославичем, і наприкінці X – у першій третині XI століття вона була головним державним і релігійним центром Давньої Русі. У "Повісті минулих літ" храм називали церквою Святої Богородиці. Назву Десятинна вона одержала, тому що на її будівництво та утримання князь Володимир віддавав десяту частину своїх прибутків.

У грудні 1240 року Десятинна церква стала останньою твердинею оборони Києва, коли місто захопило монгольське військо під проводом хана Батия. Тоді вона й була зруйнована. Під час археологічних досліджень у XIX-XXI століттях встановили, що від церкви залишилась лише невелика ділянка кладки стіни та рештки фундаментів у південно-західній частині споруди.

Нагадаємо, неподалік Києва археологи знайшли старовинне кладовище. У похованнях разом з людськими останками виявили зброю, коштовності та відра.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації