У Києві закриють усі кіоски з цигарками: чому?

У Києві закриють усі кіоски з цигарками: чому? Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Київська міська рада підтримала заборону на торгівлю тютюновими та підакцизними товарами в усіх кіосках і МАФах столиці. Про це свідчать результати голосування на пленарному засіданні сесії міськради 13 червня.

З ініціативою внесення відповідної правки виступив депутат Київради Олександр Міщенко (фракція "Європейська Солідарність"). Цю поправку підтримав 71 депутат.

Також депутати заборонили розміщення МАФів біля низки об'єктів. А саме:

  • біля станцій Київського метрополітену;
  • квіткових клумб;
  • пішохідних доріжок;
  • адміністративних будівель.

Очікується, що кількість кіосків у місті має скоротитися з 10 тисяч до 2,5 тисяч протягом двох років. У планах — запуск електронних аукціонів на право торгівлі у кіосках через е-систему Prozorro.Продажі. 

Також оренда земельних ділянок для розміщення елементів благоустрою (тимчасових споруд, терміналів, поштоматів, вендингових систем та електричних зарядок) відтепер проходитиме через державні онлайн-аукціони Prozorro.Продажі.

За словами директора Департаменту територіального контролю міста Києва Михайла Буділова, за результатами онлайн-аукціонів КП "Київ.Прозорро" укладатиме договори з орендарями, які отримали право оренди земельних ділянок строком на 5 років із можливістю її продовження. Торги через електронні біржі збільшать доходи в бюджет міста в кілька разів. Орієнтовний дохід у 2026 році — близько 1 млрд грн.

Фото: Unsplash

А продаж сигарет у кіосках можуть заборонити не тільки в столиці. Така норма прописана в законопроєкті №10346, що чекає на друге читання у Верховній Раді.

Також на початку червня парламентарі у першому читанні підтримали законопроєкт про підвищення акцизного податку на тютюнові вироби. 

Ми вже писали про те, чи штрафують за куріння електронних цигарок у громадських місцях. 

Читай також: 5 дієвих способів кинути курити

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації