Чи знесуть Арку свободи українського народу: що кажуть у КМДА

Чи знесуть Арку свободи українського народу: що кажуть у КМДА Фото: "ТиКиїв"

У КМДА розповіли, чи будуть зносити Арку свободи українського народу (раніше — Арка дружби народів) у Хрещатому парку після висновку Інституту нацпам'яті про необхідність її демонтажу. Про це пише BBC Україна.

У столичній міській адміністрації кажуть, що арка є пам'яткою історії місцевого значення і, згідно з законом, її заборонено зносити, змінювати чи переносити. 

Крім того, навіть якби арку знесли, її ніде зберігати. Адже у Києві ще немає музею тоталітаризму чи музею "радянської історії", і поки тільки розглядають ідеї щодо його створення.

Зазначається, що у січні 2024 року робоча група КМДА ухвалила рішення зберегти арку. Також столичні посадовці запропонували Мінкульту зарахувати її до переліку об'єктів монументального мистецтва.

Київрада також не ухвалювала рішень про демонтаж споруди, тож арка поки стоятиме на своєму місці.

А от скульптурну композицію з козаками, що розташована під нею, мають демонтувати. За словами депутатки Київради Ксенії Семенової, рішення про це вже є. Однак складність полягає у тому, що ця композиція водночас слугує підпірною стінкою.

За словами голови Департамент територіального контролю Києва Михайла Буділова, це питання зараз вивчають. Можливо, доведеться залучати спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт, щоб запобігти зсуву пагорбів Дніпра.

Нагадаємо, наприкінці березня спеціальна комісія Українського інституту Національної пам'яті дійшла висновку, що Арка свободи українського народу, попри перейменування, належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації